22.7.05

Beranska privreda odavno u lošem stanju

Privreda u Beranama već duže je u lošem stanju, a naša očekivanja da se privatizacija i proizovodnja ubrzaju i dovrše nijesu ostvarena. Preduzeća ne rade, nema mogućnosti za naplatu poreza, standard je pao, a nezaposlenost porasla, čime je otežano finansiranje i funkcionisanje lokalne samouprave, rekao je Relja Jovančević, predsjedik Opštine Berane, na današnjoj svečanoj sjednici lokalnog parlamenta, kojom je obilježen Dan beranske opštine ­ 21. jul. Jovančević se, ipak, pohvalio predsjedniku Crne Gore Filipu Vujanoviću i brojnim gostima infrastrukturnim projektima koji su završeni u prošloj godini.
­ Najznačajniji projekat koji smo realizovali je otvaranje Visoke medicinske škole. S obzirom da već nekoliko godina imamo srednju medicinsku školu, Opštu bolnicu i Dom zdravlja, vjerujemo da nema razloga da Berane ne bude regionalni centar za pružanje medicinskih usluga stanovništvu sjeveroističnog dijela Crne Gore, kazao je Jovančević. On je istakao izgradnju Centra za reproduktivno zdravlja žena, kao prvi ovakav projekat u Crnoj Gori, ostvaren u saradnji sa „najvećim donatorom investicija u dvije posljednje godine USAID­CHF”.
Jovančević je naveo da je rekonstruisana ulična rasvjeta, uređena projektna dokumentacija za gradsku pijacu i parking, započeto asfaltiranje sportkih terena na Lužcu, Beranselu i Dapsiću, kao i platoa za parking kod gradske kapele. Najesen će početi izgradnja parka, saopštio je Jovančević.
On je kazao da je današnje vrijeme puno nerazumijevanja i međusobne netrpeljivosti, pogotovo kada je u pitanju budućnost državne zajednice. U ovoj sredini je to naročito izraženo. Razlozi su u našim ukorijenjenim osjećanjima prema zajedništvu, pa je razumljiv odnos većine građana prema zajednici Srbije i Crne Gore, kao i težnja da se očuvaju nacionalne, duhovne, kulturne, ekonomske i druge veze, dodao je Jovančević.
Laureat ovogodišnje nagrade „21. jul”, koja je tradicionalno dodjeljuje za najbolja ostvarenja u svim oblastima, je dekan Medicinskog fakulteta prof. dr Miloš Cimbaljević.

No comments: