16.7.05

Ugovor bez potpisa

Predstavnici rudara Rudnika uglja Berane najavili su da će se početkom sljedeće sedmice zvanično oglasiti povodom propalog pokušaja privatizacije te kompanije. Slovaci su odustali od kupovine, što nije ni čudno, jer na ugovoru o privatizaciji nema nikakvog potpisa sa slovačke strane.
-Imamo i mi po nešto da kažemo povodom te privatizacije - rekao je Ljubiša Čukić, predsjednik sindikata prije uvođenja stečaja i predstavnik radnika u procesu privatizacije.
Rudnik uglja bio je prodat slovačkoj kompaniji »Oz-koveks« na licitaciji održanoj početkom marta ove godine, ali je ugovor, poslije više odlaganja ovjeren tek početkom juna. Slovaci, koji su uložili depozit od 60 hiljada eura, nijesu na vrijeme uplatili preostali dio kupoprodajne cijene od 300 hiljada, niti su dostavili bankarske garancije za ulaganja u prvoj godini. Oni su se, kako je nedavno saopšteno, javili stečajnom upravniku pismom, u kojem su rekli da odustaju od privatizacije, jer ne mogu u paketu da kupe i energanu bivše fabrike celuloze i papira, kao i zbog toga što im je onemogućeno da koriste mašine za kopanje uglja koje su u jami ostale poslije prve neuspjele privatizacije.
Čukić tvrdi da je mnogo toga u procesu pokušaja privatizacije sa »Oz-koveksom« bilo sporno, kao i sami ugovor.
-To je smiješno. Na ugovoru o privatizaciji, navodno potpisanom 6.juna, nema nikakvog potpisa sa slovačke strane. Nema imena kome se prodaje ili ko zastupa kupca. Ni prilikom ovjere u sudu, nema nikakvog potpisa niti broja lične karte lica koje zastupa Slovake - kazao je Čukić, pokazujući kopiju ugovora, na kome stoji samo slabo vidljivi otisak malog četvrtastog pečata.
On je rekao da će, zajedno sa predstavnicima opštinskog sindikata, predočiti javnosti taj “papir”.
-Pokazaćemo taj ugovor iz koga se ne zna kome se Rudnik prodaje i pitaćemo ko nas je zavaravao svo to vrijeme i davao nam lažne nade. Ko je mogao da prihvati to kao validan dokument - rekao je Čukić.
Beranski Rudnik uglja bio je već jednom prodat mješovitom slovačko-vojvođanskom preduzeću »Gradeks-HBP«.
Ta privatizacija nije uspjela zbog nesuglasica među partnerima i neispunjavanja obaveza iz ugovora prema radnicima i državnim fondovima kao prodavcima akcija. HBP se nenajavljeno povukao iz posla, ostavljajući za sobom talas nezadovoljstva i radničkih štrajkova, koji su okončani tek uvođenjem stečaja početkom prošle godine i upućivanjem oko 200 rudara na biro rada.

No comments: