23.7.05

Izgled iz 18. vijeka

Nakon tri godine detaljne rekonstrukcije, juče je svečano otvoren jedan od najznačajnihih orijentalnih kulturnih spomenika na ovim prostorima-Petnjička džamija.
Prema riječima glavnog rekonstruktora- arhitekte Rifata Alihodžića, ova džamija datira iz prve polovine XVIII vijeka.
-Sama džamija predstavlja raritet. Jedinstvena je po tome što ima tri drvena etaža, ukupne je površine 500 metara kvadratnih i može da primi oko hiljadu vjernika - kazao je Alihodžić.
On je dodao da je rekonstrukcijom, koja je obavljena uz dozvolu Zavoda za zaštitu spomenika kulturem u potpunosti vraćena u prvobitno stanje.
-Ona pripada regionalnoj arhitekturi, predstavlja sublimat tradicionalne arhitekture ovog kraja, ima jake lokalne korijene u stambenoj arhitekturi, u lokalnim materijalima i svim prilagođavanjima klimatskim karakteristikama - rekao je Alihodžić.
Raritet, kazao je on, predstavljaju i drveni minaret, kao i drveni stubovu u unutrašnjosti.
Glavni donator rekonstrukcije, koja je, kako se saznaje, koštala oko trista hiljada eura, bio je Mustafa Šabotić, porijeklom iz ovog kraja koji živi u Švajcarskoj. On je juče predao ključeve rekonstruisane džamije predsjedniku Odbora islamske zajednice Petnjica Esadu Cikotiću.
Svečanosti otvaranja Petnjičke džamije prisutvovao je crnogorski reis Rifat Fejzić, sa velikim brojem vjerskih velikodostojnika.
- Ovu lijepu džamiju nakon obnove treba ukrasiti, a najbolje ćete je ukrastiti ako je budete posjećivali - kazao je Fejzić.
Prisutne su pozdravili i ministar za nacionalne manjine u Vladi Crne Gore Gzim Hajdinaga, potpredsjednik republičkog parlamenta Rifat Rastoder i predsjednik Skupštine Opštine Berane Relja Jovančević.

No comments: