21.7.05

Neće biti pritisaka zbog referenduma

Berane, 21. jula - Neće biti pritisaka EU na Crnu Goru zbog njene namjere da organizuje referendum. Crna Gora mora da se okrene unutrašnjem dijalogu i sama da odluči o svojoj sudbini, uz dobru komunikaciju sa Briselom i Beogradom, a demokratska većina mora poštovati volju demokratske manjine, rekao je danas u Beranama Filip Vujanović, predsjednik Crne Gore. On je potvrdio da sa visokim predstavnikom EU Havijerom Solanom nije razgovarao o referendumu u Crnoj Gori, već samo o procesu pridruživanja EU.
- Ne doživljavam referendum drugačije do da se opredijeli sudbina Crne Gore na osnovu iskustva u proteklih 14 godina u funkcionisanju zajedničke države - SRJ i atipične unije SCG, rekao je Vujanović. On je ponovio da vjeruje da dogovor sa Beogradom o savezu dvije nezavisne države, što je, kako je istakao, „najbolji model koji omogućava da sami upravljamo svojom sudbinom i sačuvamo dobre odnose”. Crna Gora će čekati odluku Beograda o ponudi crnogorske Vlade do kraja godine, odnosno do vremena kada će morati odrediti datum referenduma, a to je u martu ili aprilu iduće godine, istakao je Vujanović, dodajući da sve više vjeruje u spremnost srpskog premijera Vojislava Koštunice da razgovara o ponuđenom modelu.
- Do referenduma će biti dezinformacija, podmetanja, poluistina, poruka kojima se pokušava uticati na volju građana, ali Crna Gora mora sama opredijeliti svoju budućnost i sačuvati dobar odnos sa svima, dodao je Vujanović.

No comments: