29.7.05

Hodž se vraća u Škotsku

Sa funkcije vođe projekta MEDNEM "Razvoj mljekarstva na sjeveroistoku Crne Gore" čiji je dio beranska mljekara "Zora", juče je smijenjen Škotlanđanin Tom Hodž. Njega je smijenila Vlada Luksemburga, koja preko agencije "LUX-Development" finansira projekat, nakon što fabrika do sada nije opravdala očekivanja i daleko je od rentabilnog poslovanja koje je Hodž obećavao na startu.
Škotlanđanin Tom Hodž, dugogodišnji vođa projekta MEDNEM – "Razvoj mljekarstva na sjeveroistoku Crne Gore", u okviru kojeg je napravljena beranska mljekara »Zora«, smijenjen je sa te funkcije i juče je napustio Berane.
Smijenila ga je Vlada Luksemburga, koja posredstvom svoje agencije "LUX-Development" finansira čitav projekat, nakon što Škotlanđanin nije odgovorio zadatku u proteklih nekoliko godina i što su se za njegovo ime vezale brojene afere. Najbitniji razlog svakako je taj da fabrika, otvorena prije tri godine sa velikim nadama, nije do sada opravdala očekivanja i daleko je od rentabilnog poslovanja koje je Hodž obećavao od samog starta.
- Zadatak stranih konsultanata je da naprave profitabilnu fabriku, i ako to ne urade onda nijesu dobro obavili svoj posao - izjavio je upravo Tom Hodž na početku svog mandata, odnosno nedugo nakon pokretanja proizvodnje.
Kritikujući ambijent u kojem se našao Hodž je tada ocijenio da je "crnogorsko mljekarstvo u srednjem vijeku". Djelovao je vrlo ubjedljivo i stručno - dok se nije ispostavilo suprotno.
Mljekara "Zora" izgrađena je donacijom Vlade Velikog Vojvodstva Luksemburga 2002. godine. Gradnja je koštala blizu sedam miliona eura, kako je zvanično saopšteno. Doprinos projektu od strane crnogorske Vlade, u infrasturkturi, iznosio je još milion eura. Osim moderne mljekare u centru Berana, napravljeno je i šest otkupnih centara u selima i mjesnim centrima na sjeveroistoku Crne Gore.
Nedugo nakon pokretanja proizvodnje, shvaćeno je da je projektovani kapacitet fabrike od 45 do 50 hiljada litara dnevno, odnosno sedam do osam hiljada litara na sat, precijenjen u odnosnu na stvarni broj muznih grla, na području kojem gravitira.
Tada su uslijedile procjene da će se do 50 hiljada litara, neophodnih za rentabilnost, doći proizvodnjom voćnih sokova, voćnih jogurta, sirnih namaza, pavlake i drugih mlječnih produkata. Hodž je u startu priznao da neki otkupni centri nijesu dobro locirani što je pravdao lošom procjenom domaćih stručnjaka, logističara projekta. Tada su se pojavili faksimili otpisnih lista i više se nije tim povodom oglašavao.
Sada se postavlja pitanje da li Hodž može otići bez odgovornosti, i ko bi to trebao da je zatraži. Fabrika ne samo da nije postala rentabilna kako je obećavao, već je napravila i ogromne gubitke, čiji obim je po svemu sudeći najbolje poznat donatoru. Zadatak koji je imao, nije obavio i svom nasljedniku je ostavio mnoštvo problema, koje bi trebalo otkloniti u narednih tri godine za koliko je projekat produžen, uz novu donaciju od tri miliona eura.

Realizaciju projekta kontrolisaće stranac
U Berane je juče doputovao Njemac, čije ime još nije poznato, koga je Vlada Luksemburga postavila za novog rukovodica projekta MEDNEM. On je obišao mljekaru »Zora« i upoznao se sa radnicima. Iz izvora bliskih donatoru, saznaje se da će se Njemac ubrzo javnosti predstaviti na konferenciji za novinare. Stranac će kontrolisati realizaciju projekta i utrošak sredstava donacije, dok bi novi izvršni direktor fabrike trebalo da bude izabran putem javnog konkursa.

No comments: