4.7.05

Slovački korak unazad

Slovačka kompanija »Oz koveks« još nije uplatila sredstva koja je prema ugovoru o kupovini Rudnika uglja trebalo da izmiri do 24. juna, a predstavnici te firme nijesu se javljali ni da odlože posao niti da najave dolazak u Berane - saopštio je stečajni upravnik Dušan Bugarin.
On je kazao da će se sačekati još desetak dana do kada bi po ugovoru Slovaci trebalo da dostave bankarske garancije za ulaganja u prvoj godini privatizacije i da će potom vidjeti šta dalje.
-Do 24. juna prema ugovoru su bili dužni da uplate kupoprodajnu cijenu. Nijesu to učinili. Dvanaestog jula ističe im rok da dostave garancije za bankarska ulaganja u prvoj godini. Ako ni to ne učine, vidjećemo šta dalje. Ako se ti rokovi ne ispoštuju, jedna klauzula ugovora predviđa da se on raskida - rekao je Bugarin.
Beranski Rudnik uglja, za 300 hiljada eura i obavezu investicionih ulaganja od 4,7 miliona eura za pet godina, prodat je slovačkoj kompaniji »Oz koveks« na licitaciji početkom marta, a ugovor o kupovini, poslije više odlaganja, potpisan je tek 4. juna.
Prema tom ugovoru, Slovaci su se obavezali da u roku od petnaest dana uplate još 240 hiljada eura, budući da su već uložili depozit od 60 hiljada. Bankarske garancije za investicije od 800 hiljada eura za prvu godinu, obavezali su se da dostave mjesec dana od potpisivanja ugovora.
Oni su početkom juna boravili u Podgorici kada je u Agenciji za prestrukturiranje preduzeća i strana ulaganja vođen razgovor o mogućnosti da u paketu kupe i Energanu bivše Fabrike celuloze i papira i dogovoreno je da se dalje pregovore u vezi sa tim nastave sa vlasnikom Fabrike papira. Kako se saznaje ni za taj posao do juče nijesu dostavljali nikakvu ponudu.
Rudnik je u stečaju od polovine januara 2004. godine, nakon prve neuspjele privatizacije. Tada je bio prodat mješovitom preduzeću »Gradeks HBP« ali je usljed nesuglasica među partnerima, Gradeksom iz Kule i HBP-om iz Slovačke, kao i neizmirivanja obaveza prema prodavcima akcija i radnicima, ugovor raskinut.

No comments: