11.7.05

Fabrički dimnjaci kao spomenici

Obećani brzi rezultati privatizacija beranskih preduzeća nikako da se osjete. Njih karakterišu kontrasti između potpisanih kupoprodajnih ugovora i postignutih rezultata. Umjesto zapošljavanja oko 600 radnika, uplaćivanja na žiro račune privatizovanih preduzeća oko 1.000.000 i investicija teških više od 15.000.000 eura, "uspješno privatizovani beranski kolektivi" nijesu pokrenuli proizvodnju, isključuje im se struja, ne zapošljavaju radnike, privatizacije se nalaze na sudu, a da apsurd bude veći nema ni "gazda" u njima.
Priča o ozbiljnim privatizacijama u Beranama započela je krajem prošle godine, a njihovu iluziju potkrijepile prodaje imovine beranskog Rudnika, "Beranke", "ŠIP-a" i "Ciglane Rudeš", dok je Fabrika kože "Polimka" već skoro godinu dana "pred potpisivanjem ugovora o privatizaciji".
Od svih privatizovanih firmi, samo je Fabrika papira " Nova Beranka" započela proizvodnju, da bi je nakon mjesec dana rada i prekinula.
Sejdo Đukić, tehnički direktor, kaže da bi proizvodnja bila nastavljena neophodno je podići kredit od 400.000 eura, ali novi vlasnik, Radivoje Gomilanović to ne može da uradi, jer je kompletna imovina preduzeća pod fiducijama. Da sve bude gore, tom preduzeću je prije desetak dana isključena struja, zbog duga od 52.000 eura.
Potpisivanjem ugovora o kupovini Rudnika "Ivangrad", slovački "OZ Koveks" je probudio nade beranskih rudara, koji se nalaze na Birou rada da će ponovo početi kopanje uglja. Međutim, mada je bio dužan da do 24. juna uplati 240.000 eura, OZ Koveks to do danas nije uradio, pa čak nije obavijestio nadležne zbog čega kasni. Ta firma je kupila Rudnik za 300.000 eura, ponudivši i 4.700.000 eura investicija, kao i zapošljavanje oko 150 rudara.
Podgorički "Katel" je potpisao ugovore o kupovini dva beranska preduzeća i nijedan, dosad, nije ispunio. "Katel" je trebalo da uplati 311.000 eura na žiro račun AD ŠIP Berane do 18. juna i dostavi plan investicija, koje su predviđene na 3.700.000 eura. To preduzeće je 21. juna uplatilo ugovorenu cijenu, ali nije dostavljalo investicioni plan, pa je Velibor Marjanović, stečajni upravnik ŠIP-a, obavijestio Privredni sud da će kolektiv prodati putem slobodne pogodbe "Boj komercu" iz Andrijevice. Reagovao je sudija Muzafer Hadžajlić koji je takvu njegovu namjeru osporio i sada se ne zna kako će biti riješen ovaj "Gordijev čvor".
Takođe, na račun Ciglane "Rudeš" trebalo je da 18. juna " legne" više od 100.000 eura, na koliko se "Katel" obavezao kupujući tu firmu, ali to se nije desilo. Vuk Božović, stečajni upravnik Ciglane, kaže da je podgoričko preduzeće tražilo da mu se odloži taj rok, "jer je kupilo još jednu firmu u Beranama, tvrdo obećavši da će obavezu ispuniti do 12. jula". Božović je na to pristao, a u međuvremenu je Ciglana podigla kredit, čime je započela proizvodnju. O investicijama, koje bi trebalo da iznose 700.000 eura, ni od Božovića ni od Katela, zasad, ni riječi.
Nakon svih uspjeha beranskih privatizacija, u tom gradu se ne čuju mašine. U halama nema radnika, a nema ni gazda. Nema investicija i plata. Samo fabrički dimnjaci, koji odavno ne dime, govore da je nekad tu bilo privrede.

No comments: