19.7.05

Tužba protiv direktora

Na zajedničkom sastanku Sindikata i radnika HTP-a Berane odlučeno je da se prekine dvomjesečni štrajk zaposlenih i da se poslovodstvo firme tuži za uskraćena potraživanja radnika. O pomenutoj odluci radnika, pismenim putem će biti obaviješteni Ministarstvo turizma, Republički i Opštinski sindikat, kao i poslovodstvo firme.
Prema riječima Radmile Osmajlić, predsjednika Sindikata HTP-a, u vrijeme štrajka, koji je trajao 60 dana, radnicima se niko nije obratio.
- Niko nam nije ponudio bilo kakvo rješenje iz nagomilanih problema. Iz tih razloga, morali smo da podnesemo tužbeni zahtjev protiv poslovodstva i na taj način pokušamo ostvariti svoja prava - istakla je Osmajlićeva.
Podsjećanja radi, radnici HTP-a Berane su stupili u generalni štrajk 17. maja, zahtijevajući tada isplatu zaostala dva lična dohotka, prekovremenog rada, toplih obroka i regresa, kao i uplatu radnog staža. Tada je istaknuto da, će štrajk trajati dok se ti uslovi ne ispune. Radnici su odbili da rade i za proslavu maturske večeri za učenike dvije srednje škole u Beranama, razmijenivši optužbe sa poslovodstvom preduzeća ko je kriv za takvu situaciju.
U vrijeme štrajka, hotelski objekti HTP-a su zbog duga za utrošenu struju isključeni sa elektro mreže, što je dodatno iskomplikovalo stanje u tom kolektivu. Takođe, zbog hipoteke za kredit, Atlas Mont banka je hotel "Berane" dvaput oglašavala na prodaju putem javne licitacije. Oba pokušaja su bila neuspješna, pa, kako je najavljeno, predstoji pokušaj prodaje putem dogovora sa eventualno zainteresovanim kupcima.
HTP Berane je privatizovan prije tri godine, kada je vlasnik većinskog paketa akcija postalo podgoričko preduzeće Euroturist GMBH. Imovinu tog preduzeća sačinjavaju hoteli: "Komovi" u Andrijevici, "Lokve" na istoimenom Ski-centru i "Berane" na obali Lima, u centru grada. Pored toga, HTP je u vlasništvu imao i "Gradsku kafanu" u centru Berana, koja je prodata.
Kada je privatizovan, HTP je imao više od 100 radnika. Otkupom radnog staža i odlascima u penziju, isplatom 24 lična dohotka zainteresovanim radnicima broj zaposlenih se smanjio na 70-ak zaposlenih.
Umjesto nosioca razvoja turizma u Beranama i na sjeveroistoku Crne Gore, to preduzeće trenutno preživljava svoje najteže trenutke. Prve dvije godine nakon privatizacije, hotel "Berane" su, pored ostalih, u ljetnjem periodu posjećivale vrhunske sportske ekipe, koje su u tom gradu boravile na pripremama. Ovog ljeta, nažalost, nema nikog. Isključena struja, prazna terasa i hol hotela govore o trenutnom stanju tog kolektiva.

No comments: