16.5.05

To nema ni Podgorica

Regionalni centar za reproduktivno zdravlje u Beranama prema savremenim aparatima koje posjeduje spada u sam vrh medicinskih ustanova te vrste ne samo na prostoru bivše Jugoslavije već i regiona uopšte. Prednost je i u tome što će pacijenti u njemu moći da obave brojne specijalističke preglede koji se, do sada, nijesu mogli završiti u Crnoj Gori. Vrhunski aparati su tu, sada slijedi obuka kadrova za rad na njima. Kada se obuka završi, sigurno je da će Berane postati jedan od najačih zdravstvenih centara u regionu.
Među opremom koja je dopremljena u Regionalni centar za reproduktivno zdravlje u Beranama je i ostodenzimetar, prvi u Crnoj Gori, tako da više neće biti potrebe da se zbog te vrste dijagnostike pacijenti šalju izvan Republike – saopštila je rukovodilac Centra dr Svetlana Balać.
Ona je objasnila da je riječ o aparatu kojim se utvrđuje gustina koštane mase, odnosno tkiva, i otkrivaju rana oboljenja kostiju.
-Takav aparat ne posjeduje niko u Crnoj Gori i omogućiće znatne uštede time što će pacijenti iz čitave Republike ubuduće za tu vrstu dijagnostike dolaziti u Berane i neće morati ići izvan Crne Gore - rekla je Balaćeva.
U Regionalni centar dopremljeni su, prema njenim riječima, i drugi aparati koji predstavljaju posljednju riječ tehnike.
-Mamograf, jedini na sjeveru Republike, bolji i od onog u Podgorici, jer je savršenstvo tehnike. Trodimenzionalni ultrazvuk takođe malo ko ima na širim prostorima i omogućava da se u stomaku trudnice uočavaju detalji na fetusu što je do sada izgledalo kao naučna fantastika - rekla je Balać.
Ona je dodala da je u toku obuka kadrova koji će raditi na tim najsavremenijim medicinskim pomagalima.
-Za veliki broj aparata obuka je već završena, dok će za one najsloženije morati da se ide u Podgoricu, Beograd i Ljubljanu. Vjerujem da ćemo vrlo brzo savladati tu složenu tehniku koja će Beranama dati poseban medicinski značaj - kazala je Balać.
Regionalni centar za reproduktivno zdravlje otvoren je početkom aprila čime je označen završetak prve dvije faze, izgradnja zgrade i opremanje. Naredne dvije faze podrazumijevaju obuku kadrova i rad sa zajednicom. Izgradnju Centra finansirala je Agencija SAD-a za međunarodni razvoj i, kako je rečeno, sa oko 500 hiljada eura, predstavlja, do sada, najveće ulaganje USAID-a u sektor zdravstvene zaštite u Crnoj Gori. U njemu se nalaze dva savjetovališta, dvije ordinacije, kabinet za ultrazvuk, citološka laboratorija i savremena biblioteka.
-Centar će omogućiti bolji rad na preventivnoj edukaciji žena, bržem otkrivanju malignih oboljenja, smanjenju smrtnosti novorođenčadi - kazala je Balaćeva.
Ona je dodala da poseban značaj ima edukacija mladih putem savjetovališta.
-Iskoristila bih priliku da pozovem mlade da dolaze sami, u društvu prijatelja ili roditelja. Anonimnost je zagarantovana - naglasila je Balaćeva.
Ona je uputila poziv i trudnicama da koriste savjetovališta i moderni ultrazvuk, kao i svim ženama, da na preglede dolaze onda kada nemaju problema jer su, upozorila je Balaćeva, maligna oboljenja u porastu, pri čemu su rak dojke i grlića materice na prvom mjestu.
Ranije je saopšteno da će se u Centru pružati usluge i žrtvama nasilja u porodici kao žrtvama trafikinga.
Prilikom otvaranja Regionalnog centra za reproduktivno zdravlje u Beranama naglašeno je da će iskustva stečena implementacijom tog projekta poslužiti kao osnova za novu strategiju reproduktivnog zdravlja na nivou primarne zdravstvene zaštite. Tada je obećano da će Ministarstvo zdravlja osigurati održivost Centra koji će, naglašeno je, promijeniti način usluga i poboljšati reproduktivno zdravlje žena u čitavom regionu.
Regionalni centar za reproduktivno zdravlje je, prema riječima donatora pilot- projekat, na takvom nivou da ne postoji na prostorima ne samo bivše Jugoslavije već i šireg regiona.
U njemu će, osim ginekologa sa sjeveroistoka Crne Gore, raditi i specijalisti drugih profila. Centar je otvorio svoja vrata za pacijente, ali se potpuna funkcionalnost i stavljanje u rad dijela najsloženije opreme očekuje da bude ostvareno do kraja ljeta.
T. Softić
Izvor: Republika

2 comments:

Anonymous said...

auuu, ma nemoj

Anonymous said...

ma moj, najbolji smo