30.5.05

Najava radikalizacije štrajka

Radnici Hotelsko-turističkog preduzeća »Berane« upozorili su da će radikalizovati štrajk, ako ne bude nikakvih pomaka u pogledu njihovih zahtjeva. U generalni štrajk, koji su prethodno više puta odlagali, šezdeset i pet radnika HTP-a »Berane« stupilo je prije dvanaest dana tražeći isplatu dvije plate, razliku za šest plata za koje smatraju da su im nezakonito umanjene, obračunavanje zarada prema granskom kolektivnom ugovoru, povezivanje staža za godinu dana i obezbjeđivanje radne garderobe.
Radikalizovaćemo štrajk ovih dana i zatražiti da se, ako je to moguće, raskine ugovor o privatizaciji sa preduzećem »Euroturist GMBH« i insistirati na tome da se traži novi privatizacioni partner - saopštila je predsjednik Sindikata HTP-a »Berane« Radmila Osmajlić.
Oni tvrde da su od banaka dobili podatke da se i Hotel »Berane« u Beranama, kao i Hotel »Komovi« u Andrijevici, nalaze pod hipotekom i da su novi vlasnici za dvije godine napravili nenadoknadive gubitke.
-Smatramo, ukoliko su ti gubici oko milion eura, da oni to ne mogu da vrate i da su se stekli uslovi da se preispita njihovo finansijsko poslovanje za dvije godine. Naše plate se kreću u rasponu od 40 do 90 eura, što znači da je dobar dio plata ispod minimalne cijene rada - rekla je Osmajlićeva.
Prema njenim riječima, u toku ove sedmice radnici će se sastati sa predstavnicima granskog sindikata i resornog minitarstva.
-Iz Samostalnog sindikata turizma i ugostiteljstva obaviješteni smo da će sastanak sa Ministarstvom, koji smo mi tražili, biti organizovan ove sedmice - kazala je Osmajlićeva.
Ona je dodala da će se štrajkači obratiti i Evropskoj misiji za radna prava u Bijelom Polju.
Radnici HTP »Berane« proteklih dana upoznali su sa situacijom lokalnu upravu i republičke poslanike iz Berana. Oni štrajkuju u salonu Hotela »Berane«, kome je, kao i čitavom preduzeću, prije nekoliko dana isključena struja zbog duga od 35 hiljada eura, tako da je hotelski smještaj u Beranama moguć samo u Motelu »Buče« na periferiji grada, kao i novootvorenom Hotelu »S«, koji nemaju velike kapacitete.
HTP »Berane« privatizovano je prije dvije godine kada je rukovođenje uz podršku Fonda za razvoj preuzelo preduzeće »Euroturist GMBH«, koje je, kako tvrde, u međuvremenu kupovalo akcije i samostalno prešlo 50 procenata u vlasništvu. Radnici to dovode u pitanje, jer je jedan broj njih povukao odluku o prodaji zbog neisplaćivanja akcija.
-Zatražićemo od Centralne depozitarne agencije da nam da precizan spisak vlasnika akcija. Osim toga, mi mislimo da su oni radničke akcije kupovali neregularno - tvrdi predsjednik sindikata kompanije Radmila Osmajlić.
Tufik Softić
Izvor: Republika

No comments: