6.5.05

Tenderi: Rudnik mrkog uglja

Predstavnici slovačke kompanije »Oz koveks« obavijestili su stečajnu upravu da bi poslije 9. maja mogli doći na potpisivanje kupoprodajnog ugovora za Rudnik mrkog uglja, ali će stečajna uprava prije toga obaviti konsultacije sa stručnjacima za međunarodno pravo – saopštio je stečajni upravnik Dušan Bugarin.
On je rekao da su Slovaci vršili izmjene ugovora koji je ranije bio preciziran i usaglašen, prilagođavajući ga, kako su objasnili, evropskim standardima i zakonima.
- Ovaj ugovor koji su nam poslali moraćemo da damo na tumačenje našim stručnjacima za međunarodno pravo. Bez njihovog mišljenja nijesam spreman da ga potpišem - kazao je Bugarin.
Prema njegovim riječima Slovaci su takođe tražili da se rok za potpisivanje ugovora i uplatu kupoprodajne cijene pomjeri na devedeset dana.
- Oni su bili dužni da 300 hiljada eura, za koliko im je rudnik prodat, uplate u roku od pet dana, a u narednih osam da potpišu ugovor. Sada traže da taj rok pomjerimo na 90 dana. Moraćemo i u tom pogledu da se konsultujemo sa stečajnim sudijom - rekao je Bugarin.
Beranski Rudnik uglja slovačkoj kompaniji »Oz koveks« prodat je na šestoj licitaciji od uvođenja stečaja koja je održana prvog marta. Odluka o prodaji donijeta je dva dana nakon toga.
Slovaci su ga kupili nakon što je početna cijena sa 1,6 miliona eura spuštena na 300 hiljada. Biznis planom koji su priližili oni su najavili investiciona ulaganja od blizu pet miliona eura i zapošljavanje 200 radnika. Rudnik je u stečaju od polovine januara 2004. godine, nakon prve neuspjele privatizacije. Tada je bio prodat mješovitom preduzeću »Gradeks HBP« ali je usljed nesuglasica među partnerima, Gradeksom iz Kule i HBP-om iz Slovačke, kao i neizmirivanja obaveza prema prodavcima akcija i radnicima, ugovor raskinut.
Ponovna prodaja probudila je optimizam nezadovoljnih rudara, kako onih koji su radno angažovani kroz stečaj, tako i onih koji se nalaze na birou. Odugovlačenje i u više navrata prolongiranje potpisivanja ugovora unijelo je, međutim, među njima zebnju da bi taj posao mogao propasti.
T. Softić
Izvor: Republika

No comments: