5.5.05

Nauka: Besplatni kursevi

Stručni tim koji je predvodio savjetnik za njemački jezik za zemlje Balkana Erih Rabič obišao je juče tri škole na području Berana u kojima će od sljedeće školske godine startovati besplatni kursevi tog jezika za taletovanu djecu.
Kurseve za njemački jezik vodiće predavači iz te zemlje, a polaznicima će poslije nekoliko godina omogućiti sticanje prestižne diplome, koje izdaje Ministarska konferencija prosvjete i vjera u Vladi Njemačke.
Ta diploma, kako je objašnjeno, omogućava polaznicima da bez smetnje upisuju fakultete u zemljama njemačkog govornog područja, a đacima će takođe omogućiti i prioritet pri upisu na Filozofski fakultet u Nikšiću, na kome od ove godine radi i Katedra za njemački jezik i književnost.
Organizatori projekta su Centrala za obrazovanje u inostranstvu sa sjedištem u Kelnu, crnogorsko Ministarstvo prosvjete i Zavod za školstvo Crne Gore. Projekat će se u Beranama realizovati u osnovnim školama »Vukašin Radunović« i »Vuk Karadžić«, kao i Gimnaziji »Panto Mališić«. Predviđeno je da kurseve njemačkog jezika u osnovnim školama pohađaju talentovana djeca koja namjeravaju da upišu Gimnaziju, kako bi mogli da ih nastave i kroz srednje školovanje. U svakoj od tih škola u startu će, kako je rečeno, biti formirana po jedna grupa sa po dvadest i pet do trideset polaznika.

1 comment:

Anonymous said...

Koji ce mi njemacki?
Sta da radim sa njim?
A uostalom i onako ga mrzim.