4.5.05

Ekonomija: Stečaj u Jugoprevozu

Stečajna uprava beranskog autoprevoznog preduzeća »Jugoprevoz« dostaviće u sljedećih devedeset dana povjeriocima plan reorganizacije preduzeća na osnovu prijedloga koji je ranije podnijet Privrednom sudu – saopštio je stečajni upravnik Momo Jokić.
On nije mogao da precizira kolika su potraživanja povjerilaca, jer je proces utvrđivanja u toku.
-U suštini 'ugrubo' se zna, ali čekamo da povjerioci sami prijave potraživanja i da dobijemo preciznu brojku - kazao je Jokić.
Prema njegovim riječima, u ovom trenutku se zna, i to da postoje dva obezbijeđena povjerioca.
- Pod fiducijom je Autobuska stanica u Plavu, kojom je svoja potraživanja obezbijedila jedna italijanska firma koja je uvozila autobuse, i kafana na Autobuskoj stanici u Beranama. Nju je pod fiduciju stavilo privatno preduzeće »Albino petrol«, koje ima benzinsku pumpu u Beranama - rekao je Jokić.
On je objasnio da radnici spadaju u drugu grupu povjerilaca – prioritetnih, odmah poslije obezbijeđenih.
Stečaj u AD »Jugoprevoz« uveden je prije desetak dana. Svi radnici upućeni su na biro rada, ali se autobuski saobraćaj odvija uobičajeno.
-Mi smo sve radnike uputili na biro, ali pošto je ovo djelatnost od posebnog javnog interesa obezbijedićemo da se posao obavlja nesmetano - rekao je Jokić.
Jugoprevoz« je formiran prije šest decenija i dugo je bio jedno od najjačih autoprevoznih preduzeća u bivšoj Jugoslaviji. Od nekadašnjeg bogatog voznog parka danas nije ostalo mnogo. Pored upravnih zgrada i garaža u priovrednoj zoni »Rudeš«, preduzeće posjeduje još autobuske stanice u Beranama i Plavu. Radnicima se plate duguju za više od dvije godine.
Izvor: Republika

No comments: