20.5.05

Beranski Zoološki vrt


Mašo Nikšić, mesar iz Berana, na pragu je ostvarenja životnog sna.
Poslije osam godina rada i uloženih skoro 150.000 evra, vjerovatno ove godine, u prigradskom naselju Talum otvoriće prvi zoološki vrt u Crnoj Gori!
- Imam trenutno oko pedeset vrsta i 400 životinja - kaže Mašo, pokazujući evropskog jelena kojeg mu je poklonio Vuk Bojović, direktor Beogradskog zoo-vrta. - Tu je i jelen lopatar, naravno medvedi, vukovi, mufloni, alpske i patuljaste koze. U vrtu je i kolekcija od oko 250 peradi, egzotični zlatni, srebrni, platinasti fazani, pa patke mandarinke, karolinke, afričke divlje guske, američke divlje ćurke, golubovi - pedesetak vrsta, orlovi... Moram da izgradim još jedan veći bazen za ptice, nekoliko kaveza - priča Nikšić, kojeg ishrana životinja košta mesečno oko 1.000 evra. Pošto je vlasnik mesare, nekako se “krpi” za hranu.
- Životinje koje imam vrijede oko 40.000 evra - priča on, pogledajući u moćne šarplanince, od kojih je, veli, sve i počelo.
- Naslijedio sam ih od pokojnog oca, a počeli smo da ih uzgajamo davno. Imam ih više nego što ih ima u njihovoj postojbini, Šar-planini. Što je najvažnije, uspio sam da očuvam autohtonu vrstu! Tamo na Šar-planini su počeli da ih ukrštaju sa ruskim i kavkaskim ovčarima da bi dobili na veličini. Međutim, ovi originalni su dovoljno veliki, kaže Mašo, kod kojeg je baš stigao Hasan Ćoćaj, pekar, sa rođacima iz okoline Prizrena, koji su željeli da baš kod Maša kupe štene šarplaninca.
- Ovo su pravi šarplaninci. Tamo kod nas su ih nekako iskvarili - kaže Hasan, dok kupci izdvajaju po 100 evra za štene.
- Odrasli su od 1.000 do 5.000 evra, a neki jednostavno nemaju cijenu! Nema te sume za koju bih ih prodao - kaže Mašo, koji se vrijedno sprema za otvaranje prvog zoo-vrta u Crnoj Gori.
Izvor: Novosti

1 comment:

Anonymous said...

Lijepo, svaka ti cast Niksicu.