19.5.05

Riversajd broji posljednje dane

Egipćanima i Romima sa Kosova, nastanjenim u izbjegličkom centru Riversajd, naloženo je i sudski da moraju napustiti naselje i osloboditi kućice koje su prije dvije godine, prema ugovoru sa humanitarnom organizacijom Vorld Vižn, postale vlasništvo privatnika Rajka Markovića.
Boravak kosovskim raseljenicima u Riversajdu posljednje dvije godine produžavao je crnogorski Komesarijat za izbjeglice. Ove godine je saopšteno da za to nema finansijskih sredstava i da je najbolje rješenje za Egipćane i Rome da posjete svoje domove na Kosovu i razmisle o povratku. To im je predloženo i prilikom nedavne posjete visoke delegacije Vlade Kosova i UNMIK-a.
Raseljenici to uporno odbijaju uz obrazloženje da se nijesu stekli uslovi za povratak i traže od opštinskih i republičkih vlasti u Crnoj Gori, kao i međunarodnih organizacija da im omoguće da ostanu u Beranama. Do sada ih je posjetila samo misija nezavisnih posmatrača Evropske unije.
U naselju Riversajd utočište nalazi 30 porodica Egipćana i Roma koji su izbjegli sa Kosova, sa 200 članova domaćinstava. Skoro polovinu čine maloljetna djeca. Naselje Rivresajd jedini je izbjeglički centar u Crnoj Gori napravljen na privatnom posjedu.
Vlasnik kućica Rajko Marković zatražio je prije desetak dana da se raseljenici isele, »jer sa Komesarijatim niti bilo kojom drugom organiozacijom nije postigao dogovor o produženju njihovog boravka, koji je istekao krajem aprila«.
T. Softić
Izvor: Republika

2 comments:

Anonymous said...

sta bi tolika muka oko egipcana?

Anonymous said...

A kad Cvele napravi Rajku naselje?