21.5.05

Nastavljen štrajk

Radnici HTP »Berane« nastavili su generalni štrajk koji su započeli prije četiri dana zahtijevajući isplatu dvije zarade, razliku za šest plata za koje tvrde da su im umanjene nezakonito i povezivanje radnog staža za posljednjih godinu dana.
Oni su zatražili i da im se plate obračunavaju po granskom kolektivnom ugovoru, da im se isplati prekovremeni i noćni rad i da im poslovodstvo obezbijedi radna odijela što, kako tvrde, nije uradilo već dvije godine.
Predsjednik sindikata Rada Osmajlić rekla je da je štrajk regularno najavljen i organizovan i da neće biti prekidan zbog maturskih svečanosti.
-Nama je žao što se maturske večeri ne mogu održati u hotelima u Beranama i Andrijevici, ali mi smo poslovodstvo prije mjesec dana upozorili da ne ugovaraju ništa dok nama ne ispune zahtjeve. Izvršni direktor je dan prije štrajka otišao na godišnji odmor - kazala je Osmajlićeva.
Ona je rekla da su štrajkači u stalnom kontaktu sa granskim sindikatom i resornim ministarstvom, »koji su o svemu obaviješteni«.
Radnici Hotelsko turističkog preduzeća »Berane« upozoravali su već nekoliko mjeseci da će stupiti u generalni štrajk. Oni su to početkom aprila odložili i tada održali samo štrajk upozorenja čekajući ishod razgovora poslovodstva sa granskim sindikatom i ministrom turizma.
-Bilo je obećano da će svi zahtjevi biti ispunjeni za nekoliko dana. Kao što vidite prošlo je mjesec i po a zahtjevi nijesu ispunjeni - rekla je Osmajlićeva.
HTP »Berane« privatizovano je prije dvije godine. Tada je rukovođenje, uz podršku Fonda za razvoj, preuzelo preduzeće »Euroturist GMBH«. Poslovodstvo tvrdi da je, kupujući u međuvremenu akcije, samostalo prešlo pedeset procenata u vlasništvu, odnosno da posjeduje 50,08 odsto.
Zaposleni su na više protesta optuživali poslovodstvo za nezakonito poslovanje i da su akcije kupovali, kako tvrde, neregularno.
-Desetak radnika je odustalo od prodaje akcija, jer im do sada nijesu isplaćene, tako da je moguće da oni nemaju većinski paket - tvrdi Osmajlićeva.
Na vratima Hotela »Berane« gdje su radnici okupljeni, vidno je istaknut natpis »generalni štrajk«. U njemu trenutno boravi samo grupa nastavnika koji su ranije najavili dolazak i izvršili rezervaciju, a štrajkači ističu da neće vraćati samo neobaviještene goste koji su na proputovanju kroz Berane.
T. Softić
Izvor: Republika

No comments: