4.5.05

Hronika: Pilana u plamenu

U požaru koji je u ponedjeljak, u popodnevnim časovima, zahvatio privatnu pilanu SZR "Nikola" u Donjoj Ržanici, kod Berana, izgorjela je kompletna imovina pilane, a materijalna šteta je ogromna. Pilana je vlasništvo Beranca Milete Jelića. Povrijeđenih nije bilo. Nakon višesatne borbe sa vatrenom stihijom, beranski vatrogasci, komšije i vlasnici pilane uspjeli su samo da lokalizuju požar, ali ne i da spriječe ogromnu materijalnu štetu. Uviđaj na licu mjesta izvršili su ovlašćeni službenici CB-a Berane.
Kako je saopštio Milosav Korać, komandir Vatrogasne jedinice Berane, prekjuče oko 13 časova i 20 minuta mještanin Dragan Petrić obavijestio je Vatrogasnu jedinicu da gori pilana Jelića.
- Odmah nakon obavještenja upućena su tri vozila sa devet vatrogasaca, koji su zatekli požar koji se razbuktao. Plamen je zahvatio krov objekta, u kojem su smještene mašine, obod pilane, građu i pilotinu. Nakon pet časova borbe sa vatrenom stihijom uspjeli smo da spriječimo širenje požara, a pošto je on kasno bio prijavljen, na pilani je pričinjena ogromna šteta. Uzroke požara utvrdiće radnici beranske policije - naveo je Korać.
Prema riječima Predraga Jelića, oca vlasnika pilane, on je pet minuta prije požara obilazio objekat. Kako nije primijetio ništa sumnjivo, otišao je kući, da bi ga nakon nekoliko minuta jedan prolaznik obavijestio o požaru.
- Istrčao sam i pokušao da ugasim vatru, ali mi to nije uspjelo. Uključile su se i komšije, a nakon 20 minuta i vatrogasci, koji su bezuspješno, do pola jedan uveče, sa 11 cisterni uspjeli da požar ugase. Kompletna imovina pilane je uništena. Pored toga, stradali su i brenta, oštrilica, krajčer, cirkular, rezervni djelovi i kompletan alat. Takođe, uništeno je više od 40 metara kvadratnih a šteta je sigurno veća od 50.000 eura - istakao je Jelić.
Neki od komšija Jelića "Danu" su saopštili da je požar izbio u isto vrijeme na kompletnom krovu proizvodne hale, a da je bio tolikih razmjera da se nije moglo prići ni na 30 metara od mjesta vatrene stihije.
Izvor: DAN

2 comments:

Anonymous said...

Steta.
Zbog ovoga postoji osiguranje. Nadam se da su ga Jelici imali!

Anonymous said...

ada jesu, ko se to odje osigurava?

i nemoj da se lazno predstavljas jer djavo sam ja a ne ti!