7.5.05

Proradila fabrika papira

Poslije više godina, juče su proizvedene prve tone papira u beranskoj fabrici »Nova Beranka« – saopštio je vlasnik Radoje Gomilanović. On je rekao da se 'u hodu' otklanjaju problemi koji se javljaju nakon toliko vremena u kojem su mašine stajale, ali da je zadovoljan kvalitetom papira koji se proizvodi.
- Sirovine, odnosno celuloze, obezbijedili smo za prvih mjesec i po. Već ugovaramo nove količine, tako da računam da će proizvodnja biti kontinuirana - rekao je Gomilanović.
Taj begradski biznismen Fabriku papira kupio je na licitaciji u oktobru prošle godine kao jedan od obezbijeđenih povjerilaca. Druga dva obezbijeđena povjerioca, Vlada CG i Lovćen osiguranje, omogućili su mu reprogram dugovanja u interesu skorijeg pokretanja proizvodnje.
Prije odlaska u stečaj Fabrika papira je zapošljavala 238 radnika. Novi vlasnik je za sada nagažovao oko 150, računajući da mu je taj broj dovoljan za odvijanje proizvodnje.
Fabrika papira formirana je 1997. segmentacijom bivšeg socijalističkog giganta fabrike celuloze i papira koja je ugašena 1989. godine, odnosno aktiviranjem papirnog bloka. Sredstva za pokretanje proizvodnje tada su obezbijeđena prodajom fabrike mediapan ploča. Od početka je, kako se govorilo, patila od nedostatka trajnih obrtnih sredstava, tako da su mašine više stajale nego što su radile. U to vrijeme je ipak usvojena nova tehnologija, pa je Nova Beranka danas jedina fabrika u državnoj zajednici koja proizvodi fine grafičke papire, odnosno papire male gramaže.
Većinski vlasnik do uvođenja stečaja bila je Skupština opštine. U stečaj je otišla sa dugovanjima od 6,5 miliona eura. Gomilanović je na licitaciji kupio za milion eura.
T. Softić
Izvor: Republika

No comments: