21.4.05

Turizam: Hotel Lokve


Zimski sportsko-rekreativni centar LOKVE udaljen od Berana 15 Km putem za Rožaje, nalazi se na planini Smiljevici, na 1335 do 1675 m/nv, neposredno uz magistralni put Podgorica - Skoplje - Beograd. Najbliža železnička stanica je Bijelo Polje na pruzi Beograd - Bar. Centar raspolaže sa raznovrsnim terenima koji mogu zadovoljiti sve zahteve skijaša, kako početnika tako i vrsnih skijaša.
Opremljen je žičarom dvosedežnicom koja se na vrhu nastavlja sa dva ski-lifta, ukupnog kapaciteta 1000 skijaša na sat. Dvosedežnica izvlači skijaše sa platoa ispred hotela Lokve na 1336 mnv do krajnje stanice koja se nalazi na 1560 mnv sa kapacitetom 960 skijaša na sat. Ski liftovi (Sidro i Beby) polaze se 1510 m i idu do 1630 mnv sa kapacitetom 900 polazaka na sat. Ukupan opseg dužine staza je 5 Km, a visinska razlika je 280m.
+ 381 (0)871 / 62 460

1 comment:

Riverlim said...

Od tri beranska hotela gosti mogu da prespavaju samo u hotelu "Berane" koji je od skijališta udaljen 15 kilometara ~Za goste je organizovan ručak u hotelu "Lokve", koji je smješten na samom rubu staza

Skoro nevjerovatna vijest zatekla je mnoge kada je u jeku sezone inspektor turizma posjetio hotel "Lokve" u Beranama i upozorio da taj objekat nema dozvolu za rad. To ne bi bilo toliko strašno da se ne radi o hotelu starom 20 godina, te da se izletište Lokve ne smatra uzdanicom crnogorskog zimskog turizma. U HTP Berane, koje gazduje hotelom, kažu da je izdavanje radne dozvole u Ministarstvu turizma u proceduri.
U preduzeću kažu da su se potrudili da učine sve kako bi zimska turistička sezona bila uspješna. Međutim, dosadašnji rezultati su mršavi. U objektima tog kolektiva sezonu skijanja iskoristilo je svega šezdesetak organizovanih turista. Kako ističu u tom preduzeću, nešto bolja posjećenost Ski-centra Lokve je tokom vikenda, kada ga obiđu građani susjednih opština. Glavni razlog slabe turističke sezone u HTP Berane vide u nedostatku smještajnih kapaciteta u hotelu "Lokve", koji se nalazi pored, istina, prekrasnih staza. U ovom objektu nema adekvatnih soba koje bi se mogle koristiti dok restoran radi.
To znači da od tri hotela HTP Berane - "Berane", "Lokve" i "Komovi" u Andrijevici, samo u hotelu "Berane" ima 90 ležajeva. Ostala dva zasad su neupotrebljiva za smještaj turista. Zbog višegodišnjeg smještaja raseljenih i izbjeglih lica u njima, neophodna je potpuna rekonstrukcija soba i kompletnih objekata pomenutih hotela.
Prema riječima Branislava Lutovca, izvršnog direktora HTP Berane, to preduzeće je uradilo sve što je bilo u mogućnosti da sezonu dočeka spremno.
- Sedmodnevni puni pansion, sa plaćenim ski pasom i osiguranim prevozom od hotela "Berane" do Lokvi i nazad, košta 129 eura. Imali smo najave od nekoliko turističkih organizacija iz Srbije da će dovesti goste. Međutim, zasad takvih dolazaka nema - ističe Lutovac.
On naglašava da je HTP izvanredno pripremilo staze za skijanje, koje su, vjerovatno, među najljepšim u Crnoj Gori, servisirani su žičara i ski lift, kupljene motorne sanke, ali je željeni efekat sezone mali.
Lutovac kaže da se pansioncima doručak i večera služe u hotelu "Berane", a ručak u adaptiranom restoranu hotela "Lokve".
- U hotelu "Lokve" više godina bile su smještene izbjegle i raseljene osobe iz Hrvatske, Bosne i sa Kosova, pa je neophodna njegova potpuna rekonstrukcija. Uspjeli smo da osposobimo restoran hotela, a za potpunu sanaciju hotela smo dobili kredit tek u decembru prošle godine, pa ćemo sa rekonstrukcijom početi na proljeće - završava Lutovac.
O prirodnim ljepotama Ski-centra Lokve turisti nadahnuto govore dok za glavni nedostatak ističu putovanje od hotela "Berane" do staza koje traje poprilično jer se radi o razdaljini od 15- ak kilometara.
Merima Kajabegović iz Bijelog Polja kaže da je oduševljena ljepotama planine i skijališta, te da će u Beranama boraviti 10 dana.
- Tek sam došla. Prvi utisci su izvanredni. Oduševljena sam planinom i stazama za skijanje. Ljubaznost domaćina je, takođe, na visokom nivou. Kako u hotelu, tako i na stazi. Jedina, ali velika zamjerka je što sobe u hotelu "Lokve" nijesu osposobljene za prijem turista - kaže Kajabegovićeva.
Da je prava šteta što sobe u hotelu "Lokve" nijesu adaptirane i ne mogu se izdavati, ističe Faruk Kalić, upravnik Ski-centra Lokve.
- Hotel može da ima 54 ležaja i depadans sa 120 ležajeva. Sa rekonstrukcijom počinjemo u februaru, pa se ovogodišnja sezona može nazvati kao pripremom za ono što nas očekuje u narednim godinama - naglašava Kalić.
Žičara i ski lift rade svakodnevno od 9 do 16 časova.
- Dnevni ski pas košta pet eura, a iznajmljivanje opreme 10 eura. Snijega ima dovoljno, ali sve to nije privuklo veći broj organizovanih grupa posjetilaca - ističe Kalić.
Kalić smatra i da i sve veće siromaštvo kod građana uzima danak turističkoj privredi.
- Zarada od kafanskog i restoranskog rada u našem hotelu je tolika da jedva pokrivamo troškove rada. Kupovna moć stanovništva je sve manja, pa je, iako su naše cijene minimalne, potrošnja znatno slabija nego prošle godine - završava Kalić.