25.4.05

Tenderi: Četiri koverte za "Berane"

Stečajni upravnik AD ŠIP "Berane" Velibor Marjanović danas bi trebalo da saopšti ime kupca imovine tog kolektiva. Rok za podnošenje ponuda bio je 18. april, koverte su otvarane tri dana kasnije a, prema nezvaničnim informacijama "Dana", najpovoljniju finansijsku ponudu dalo je preduzeće DOO Elektrotehna iz Berana, koje je ponudilo 312.000 eura. Prema istim saznanjima, pored ponude tog kolektiva, za kupovinu ŠIP-a konkurisale su još tri firme.
Prema nezvaničnim informacijama, na oglas su se javili i Katel iz Podgorice, sa ponudom od 311.000 eura, Konzorcijum udruženih proizvođača iz Berana, koji su ponudili oko 302.000 eura, i preduzeće Boj komerc iz Andrijevice, sa ponudom od 220.000 eura za kupovinu imovine ŠIP-a Berane.
Aco Vuković, direktor Elektrotehne, "Danu" je u telefonskom razgovoru potvrdio da su pristigle četiri ponude, kao i visinu ponude svoje firme. On je saopštio da su ostali uslovi svih ponuđača, kako je kazao, "generalno gledajući, isti i podrazumijevaju zapošljavanje 160 radnika", koliko trenutno broji ŠIP Berane. On je odbio da komentariše da li će odluka o prodaji biti saopštena danas, dodajući da je, "za razliku od prethodnog pokušaja, ovog puta u proceduri prodaje ŠIP-a sve bilo u redu".
Prema raspisanom oglasu, početna cijena imovine tog kolektiva iznosila je 200.000 eura, a odluku o najpovoljnijoj ponudi donijeće stečajni upravnik, tri dana nakon otvaranja koverti. Prema uslovima kupovine, kupac je dužan da u roku od pet dana od donošenja odluke zaključi ugovor o kupoprodaji, a ponuđenu cijenu plati u roku od 30 dana.
Podsjećanja radi, ovo je treći pokušaj prodaje imovine AD ŠIP-a iz Berana. Interesantno je da je i na prvom oglasu učestvovala Elektrotehna iz Berana, čija je finansijska ponuda bila bolja od slovenačke firme DOO Maboles, ali je taj oglas poništen.
AD ŠIP Berane nastao je spajanjem bivših Omorika komerc i Šumarstva, u okviru Plana Vlade Crne Gore o revitalizaciji šumsko-industrijskih preduzeća u Republici. Od svog osnivanja kolektiv se nalazi u stečaju, a u oživljavanje proizvodnje Vlada je uložila više od 700.000 eura. Radnici ŠIP-a plate nijesu primili za pet mjeseci.

No comments: