21.4.05

Ekonomija: Tenderi

Na tender za prodaju kompanije AD Ciglana »Rudeš« do sada se javilo samo privatno preduzeće »Nacional« iz Berana – saopštio je stečajni upravnik Vuk Božović. On je podsjetio da je juče istekao rok za direktno dostavljanje ponuda i da je preostalo da se sačeka da još neka ponuda ne pristigne poštom. - Ponudu je u roku direktno dostavilo samo preduzeće 'Nacional'. U proteklom periodu bilo je još nekih firmi koje su pokazivale interesovanje, jedna od njih je i 'Katel' iz Podgorice. Sačekaćemo još nekoliko dana da neko ponudu ne dostavi poštanskim putem - rekao je Božović. Na drugom tenderu za prodaju AD Ciglana »Rudeš« iz stečaja kompletna imovina kompanije ponuđena je po početnohj cijeni od 250 hiljada eura, što je prema riječima stečajnog upravnika, dovoljno da se namire obezbijeđeni i prioritetni povjerioci. Ukupna dugovanja fabrike prije uvođenja stečja iznosila su preko 700 hiljada eura, koliko je bila početna cijena na prvom tenderu na kojem nije bilo zainteresovanih kupaca. Prema oglasu kupac je dužan da, uz depozit od 25 hiljada eura, osim cijene ponudi kvalitetan biznis plan, zatim plan zapošljavanja i rasta standarda zapošljenih, kao i da ima reference u opekarskoj djelatnosti. Otvaranje ponuda stečajni upravnik je najavio za ponedjeljak 25. april. - Ponuda 'Nacionala' i eventualne druge koje bi prispjele poštom biće javno otvorene sljedećeg ponedjeljka - rekao je Božović. Oglasom je predviđeno i da se odluka o prodaji donosi tri dana nakon otvaranja ponuda. Ciglana «Rudeš» je najstariji beranski privredni kolektiv sa tradicijom od tridesetih godina prošlog vijeka. Njeni proizvodni kapaciteti trenutno su osam do deset miliona jedinica raznih opekarskih proizvoda godišnje. U procesu masovne vaučerske privatizacije vrijednost imovine kompanije procijenjena je na 1,7 muiliona eura. Kompanija je u stečaju od polovine decembra prošle godine. Tada je na biro rada upućeno oko 70 radnika kojima se duguje osam punih plata, kao i povezivanje staža za dvije i po godine. Stečajni upravnik je nedavno najavio da se Ciglana, u slučaju da tenderi ne uspiju, priprema da samostalno pokrene proizvodnju početkom maja i da je za potrebe remonta i pripreme proizvodnje odobren kredit Ministarstva finansija u iznosu od 50 hiljada eura.

1 comment:

Riverlim said...

Linije za prevoz beranskih učenika nijesu još dodijeljene
»Jugoprevoz« poništio tender
BERANE - Tender Ministarstva prosvjete za raspodjelu linija za prevoz učenika na području Berana i četiri susjedne opštine poništen je na prigovor beranskog autoprevoznog preduzeća »Jugoprevoz« i biće ponovljen – saopšteneo je iz te kompanije.
- Komisija za javne nabavke je donijela rješenje, kojim se žalba našeg preduzeća usvaja i poništava izvještaj Komisije za otvaranje tendera od prvog februara ove godine - rekao je predsjednik sindikata »Jugoprevoza« Milovan Pođanin.
On je podsjetio da je prvobitnom odlukom skoro kompletan učenički prevoz od Berana prema susjednim opštinama i obrnuto, bio dodijeljen rožajskom preduzeću »Nokić kompani«, za koje u »Jugoprevozu« tvrde da nije bila dostavila rješenje o registraciji firme niti da ima uposlenih radnika koji su prijavljeni Fondu PIO.
- Mi i dalje stojimo iza toga da se radilo o favorizovanju »Nokić kompani« na štetu jedne firme kao što je naša, koja taj posao radi šest decenija. Njima je po tom tenderu dodijeljeno pravo na prevoz 1.200 učenika sa ovog područja uz dotaciju ministarstva koja iznosi 20 odsto, dok je nama ostalo svega oko četrdeset - rekao je Pođanin.
Iz »Jugoprevoza« su ranije ocijenili da »Nokić kompani« nema, kako su kazali, uslova da taj posao obavi valjano i da će najmanje 750 učenika biti oštećeno i uskraćeno za povlašćeni prevoz.
- Obaviješteni smo da je Ministarstvu prosvjete naloženo da ponovo pozove kompanije koje su se javile na prvi tender da daju nove ponude - dodao je predsjednik sindikata »Jugoprevoza«.
Beransko autoprevozno preduzeće »Jugoprevoz« nalazi se u teškoj materijalnoj situaciji, koja bi, kako saopštavaju, bila još teža uskraćivanjem prava na prevoz i održavanje učeničkih linija koje dotira Ministarstvo prosvjete.