23.4.05

Crna hronika: Bojović oslobođen

Apelacioni sud Crne Gore na čijem je čelu dr Vukoman Golubović juče je Višem sudu u Bijelom Polju dostavilo rješenje o ukidanju pritvora Draženu Bojoviću (28), iz Berana, koji se od 13. januara ove godine nalazi u Istražnom zatvoru u Bijelom Polju. On se teretio da je izvršio krivično djelo protiv zdravlja ljudi. Prema riječima v.d. predsjednika bjelopoljskog suda Milana J. Smolovića, optuženi Bojović se od juče nalazi na slobodi iako mu je nedavno vanraspravno vijeće tog suda produžilo pritvor za dva mjeseca.
U optužnici stoji da je Martini Šćekić, desetogodišnjoj učenici četvrtog razreda osnovne škole u selu Polica kod Berana, 13. januara ove godine, dok je Bojović obavljao liječenje zuba, zbog nestručno ukazane pomoći pozlilo i djevojčica umrla. Tog dana je Martina u ordinaciju stigla u pratnji svoje sestre bliznakinje. Iako ju je, kad joj je pozlilo, Bojović prevezao u hitnu službu beranske opšte bolnice, ljekari nijesu uspjeli da joj spasu život.
Prema optužnici, Bojović je bez odgovarajuće stručne spreme i odobrenja za rad, kao student treće godine Stomatološkog fakulteta u Prištini, u beranskoj ulici Crvenog krsta otvorio zubarsku ordinaciju i bavio se liječenjem i popravkom zuba.
Na saslušanju kod istražnog sudije u Bijelom Polju Bojović je negirao djelo koje mu je optužnicom stavljeno na teret. Tom prilikom istakao je da je pružao usluge u svojoj ordinaciji jedino svojim rođacima i poznanicima, bez dobijanja nadoknade.
- Nijesam Martini tog dana davao bilo kakav lijek ili anesteziju - izjavio je Bojović.
Višem sudu u Bijelom Polju stigao je nalaz komisije vještaka sudsko-medicinskog odbora Medicinskog fakulteta u Beogradu, koja je konstatovala da je kod Martine nastupila prirodna smrt, potvrđujući tako raniji nalaz koji je uradio dr Miodrag Šoć iz Podgorice.
"Na osnovu nalaza, sa sigurnošću tvrdimo da se radi o prirodnoj smrti koja je nastupila usljed iznenadnog i naglog pogoršanja već postojećeg oboljenja u vidu zapaljenja srčanog mišića, praćenog naglim poremećajem električne provodljivosti. Svaki drugi uzrok smrti je isključen", piše u nalazu iz Beograda.

3 comments:

Anonymous said...

Šta će čovek, nesreća velika. Radio je bez dozvole, nesvršeni student a đavo baš tada ne spava. Njemu je i onako karijera završena. Žao mi je djevojčice, ali mi je žao i Dražena.

Anonymous said...

nadriljekar

Riverlim said...

Slusaj "ludi joe", nije lijepo sto tako zboris! Ima krivice sto je radio na crno, ali za smrt male Martine vidis nije odgovoran. Uostalom, surovo je kaznjen samom cinjenicom da mu se to desilo.