29.4.05

Hristos Vaskrse

Uskrs je praznik nad svim praznicima. On je središte čitave liturgijske godine. On je i prvi praznik, koji se slavi od apostolskih vremena. Koliko su apostoli i njihovi učenici smatrali važnim Isusovo uskrsnuće za hrišćansku vjeru, najbolje dokazuje činjenica, da su uspomenu na to djelo počeli slaviti ne samo na taj dan, nego i svakog prvog dana u nedelji, nazvavši ga "danom Gospodnjim".
Isusovo uskrsnuće apostoli uzimaju kao temelj hrišćanske vjere, jer ono je najočiglednije svjedočanstvo Hristova Božanstva, a ujedno je i potvrd našeg uskrsnuća u vječni život.
Kao središnji praznik crkvene godine on se u liturgiji slavi punih pedeset dana, tj. do Duhova. Uskrs mogu pravo slaviti i razumjeti samo oni, koji su uistinu po pokornoj ispovijesti umrli u grijehu i uskrsnuli na život u milosti. Stoga poslušajmo opomenu svetog Pavla: "Braćo, očistite stari kvasac da, kad ste već beskvasni, postanete novo testo, jer je žrtvovan Hrist, naše vječno janje. Zato slavimo praznik, ali ne sa starim kvascem, s kvascem zlobe i grijeha, nego s beskvasnim hljebom iskrenosti i istine." (1 Kor 5, 7 - 8).
Hristos Vaskrse svima koji slave i neka sa vama ostanu Božije riječi: "... Sad pak ostaje vjera, nada, ljubav, ovo troje: a ljubav je među njima najveća... "
I Korinćanima 13,14

3 comments:

Anonymous said...

VAISTINU VASKRSE

Anonymous said...

vaistinu

Riverlim said...

Patrijarh pročitao poslanicu

Pravoslavni vernici u nedelju slave najveći hrišćanski praznik Uskrs.

U uskršnjoj poslanici poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Pavle poručio da se vernici pomire sa svima koji ih mrze. Patrijarh je takođe poručio i da će "raspetoj braći na Kosovu i Metohiji zasvetleti svetlost Vaskrsenja Hristovog".

U uskršnjoj poslanici, koju će čitati u nedelju u svim hramovima, patrijarh Pavle, govoreći o potrebi izmirenja sa "onima koji nas mrze, a njih nije malo", kaže: "Hrista radi Vaskrsloga treba da praštamo i da se mirimo, jer je Bog - u Koga verujemo i čije Vaskrsenje slavimo - Bog mira, ljubavi i praštanja".

U uskršnjoj poslanici patrijarh Pavle navodi da se ove godine posebno sećamo mučenika iz Jasenovca, podsećajući da je šezdeset godina od proboja stradalnika iz tog "zloglasnog logora smrti". Patrijarh poziva naročito mlade da "u Hristu, u Crkvi Hristovoj koja je Bogočovečanska zajednica, utemlje svoj život". Takođe, patrijarh podseća da je "hrišćanski život borba za dobro, a protiv zla i izopačenosti koje vidimo u sebi, drugima i zajednici kojoj pripadamo".