23.10.06

Voda stiže do proljeća

Do polovine iduće godine stanovnici sela Bioča, koje se nalazi na granici između Bijelog Polja i Berana, dobiće moderan vodovod koji će doprinijeti lakšem životu. Prema riječima Dragutina Bogavca, člana Odbora, izgradnjom vodovoda dobija se kvalitetno vodonapajanje za oko 35 domaćinstava i muslimansko groblje.
- Izgradili smo kaptažu u mjestu Trnova luka, koja je udaljena nepun kilometar od sela na putu koji vodi prema Petnjici i Bihoru. Da se uradi ovaj objekat najviše je zaslužan Rifat Rastoder, donedavni potpredsjednik Skupštine Crne Gore, koji je inače porijeklom iz ovih krajeva - kaže Bogavac, dodajući da se izvor nalazi iznad kaptaže ispod velikih gromada stijena i da su analize urađene u Podgorici pokazale visok kvalitet vode.
Prema riječima Bogavca, veliku pomoć u realizaciji projekta mještani su imali i od SO Bijelo Polje, koja je kupila vodovodne cijevi koje su postavljene u dužini od 900 metara.
- Nadamo se da će, kako su i obećali, nastaviti sa pomaganjem u kupovini za nas neophodnog građevinskog materijala za izgradnju bazena i komora. Takođe, nadamo se pomoći od lokalne uprave u rekonstrukciji kanala za navodnjavanje koji su unazad nekoliko godina usljed elementarnih nepogoda izgubili svoju funkciju, a za nas su zbog bavljenja poljoprivredom neophodni - kaže Bogavac.
Kako ističe Zaim Islamović, takođe član Odbora, prvo su akcijom mještana iskopani kanali, prema kaptaži, pored puta za Petnjicu.
- Kaptaža ima kapacitet za 75 domaćinstava i kako smo planirali na proljeće iduće godine ćemo izgraditi bazene sa komorama, i tako će nam se do polovine iduće godine ostvariti višedecenijski san da dobijemo kvalitetan vodovod - ističe Islamović.
Žitelji Bioča ističu veliko zadovoljstvo što napokon dobijaju vodovod, uz želju da se ispuni još jedno obećanje Rifata Rastodera, i da se u blizini kaptaže u Trnovoj luci napravi fudbalsko igralište koje bi se koristilo i za održavanje narodnog sabora, a na izvoru za vodovod da se podigne spomen-česma.
DAN

No comments: