29.10.06

Malo životinjsko carstvo

Od oca naslijeđenu ljubav prema životinjama, Beranac Mašo Nikšić pretočio je u pravo malo životinjsko carstvo. Na Talumu, u beranskom prigradskom naselju, otkupio je dvadesetak ari zemlje i napravio svoj Zoo vrt. Počeo je skromno, sa desetak životinjskih vrsta. Iz dana u dan ih je uvećavao i stvorio zavidan fond.
Iako, zvanično, zološki vrt još nije otvoren, njegov "ranč" svakodnevno obilaze znatiželjni građani, ne samo iz Berana nego i iz okolnih mjesta. Sve je obezbijedio sopstvenim sredstvima, bez ikakve pomoći. Posjetioci su zadivljeni onim što se ovdje može vidjeti. Profesori često dovode đake da vide pojedine primjerke životinja, koje nigdje u Crnoj Gori na drugom mjestu ne mogu vidjeti.
Mašo Nikšić posjeduje bar po jedan primjerak skoro svih važnijih životinjskih vrsta koje žive u šumama Crne Gore i okoline. Trenutno, kako kaže, ima oko 400 životinja: ptica, biljojeda, mesoždera; vuka, lisicu, medvjeda, jelena, muflona ...
Posjetice posebno privlače razne egzotične patke, guske, fazani i životinje iz Azije i Afrike.
- Moj otac bio je zaljubljenik životinjskog carstva. Počeli smo sa uzgojem šarplaninaca, naše, autohene, rase. Sada imamo pedeset vrsta životinja, smještenih u 150 kaveza. Za održavanje životinja treba puno rada, ali i sredstava. To je zaista teško obezbijediti. Praktično sve što zaradim u svojoj mesarskoj radnji potrošim za prehranu i izdržavanje ovih "divnih stvorenja". Među njima ima i jedinstvenih primjeraka kojima bi zavidjeli i u mjestima gdje decenijama postoje zološki vrtovi, koje finansira država. I pored svega, planiram da proširim vrt, nabavim tigrove i pume i još neku od krupnijih životinja, priča Mašo.
- Sve ovo radim iz prevelike ljubavi, a podršku mi daju moji sugrađani koji su zadivljeni i prosto ne mogu da vjeruju da u gradu na Limu ima tako nešto. Vjerujem da ću i pored problema sa kojima se nosim više od decenije, svoju ljubav prema životinjama krunisati otvaranjem pravog ZOO vrta, koji će biti stalno otvoren za posjetice.
Nadam se da će u opštini i u Republici konačno neko od odgovornih shvatiti značaj ovog posla i pomoći da stanem na čvrste noge. Fond najraznovrsnijih životinjskih vrsta kojima već raspolažem garantuju da bi se i investicija u poboljšanje uslova u ovom ZOO vrtu brzo vratila. Na žalost, do sada izuzev divljenja građana i slučajnih posjetilaca nijesam naišao na odgovarajuće razumijevanje onih koji bi trebalo da ga imaju, i onih koji bi mogli da pomognu, kaže Mašo.
U ovoj maloj životinjskoj oazi vladaju zakoni, poštovanja, mira i ljubavi. Svi koji su nas do sad posjećivali odlazili su iznenađeni i zadivljeni. O životinjama pored mene brine i jedan radnik, naglašava Mašo.
Dok Mašovi planovi čekaju realizaciju, njegova zelena oaza pored Lima mami znatiželjne poglede Beranaca. Oni koji su jednom došli i vidjeli ovaj vrt, ne propuštaju priliku da ponovo svrate.
POBJEDA

No comments: