19.10.06

Na zalihama trista tona mlijeka

Usljed slabije prodaje od otkupa u beranskoj Mljekari “Zora” posljednjih nekoliko mjeseci uvećavane su zalihe neprodatog mlijeka, saznaje “Dan”. Smanjen je i dnevni otkup mlijeka od kooperanata, a ni svo otkupljeno mlijeko se ne prerađuje istog dana. Trenutno stanje u Mljekari “ Zora” pokrenulo je strahovanja kod Beranaca, posebno onih koji su direktno vezani za poslovanje mljekare, da se ne ponovi priča od prije dvije godine kada je mlijeko, usljed ogromnih neprodatih količina, u nekoliko navrata prosipano. Vinko Purić, direktor “Zore”, kaže da su zalihe neprodatog mlijeka uvećane, ali “da situacija nije takva da može doći do prosipanja mlijeka”.
- Tačno je da se otkupljuje manje mlijeka, iz razloga što ga ima manje kod kooperanata, kojih je 948, kao i to da je smanjena proizvodnja. Tokom avgusta i septembra otkupljivali smo prosječno po 18.000 litara, a sad od 12 do 14. 000 litara. To je samo iz razloga što je i ponuda mlijeka manja. Trenutno proizvodimo po 10.500 litara, a prošlog mjeseca smo prodali 200.000 litara mlijeka - tvrdi Purić.
On očekuje da će krajem ove godine i u januaru naredne sve dnevno proizvedene količine, kao i trenutne zalihe, koje se nalaze u magacinima, biti prodate.
- Zalihe su nešto uvećane u odnosu na period od prije četiri mjeseca i trenutno iznose 296 tona. Slabija prodaja je uslijedila jer distributer sa Kosova nije povukao sve ugovorene količine, ali se nadamo da će do kraja oktobra preuzeti još 100 tona mlijeka. Takođe, firma Voli iz Podgorice, preuzela je 100 tona mlijeka manje od ugovorenog, i to je razlog ovih zaliha - ističe Purić.
Prema njegovim navodima, stanje nije alarmantno, jer je rok trajanja mlijeka četiri mjeseca, a Mljekara će, kako je naveo, proširiti tržište.
- Mlijeko već prodajemo u Pljevljima, Mojkovcu i Kolašinu u preko 36 objekata. U Bijelom Polju smo započeli prodaju u 15 objekata, a planiramo da do kraja godine proširimo prodaju na 50 objekata u tom gradu. Takođe, u sklopu delegacije Privredne komore, ove nedjelje putujem u Albaniju, gdje već imamo dogovorenu prodaju 50 tona mlijeka za tržište Tirane, a nadam se da ćemo sklopiti ugovor o prodaji 100 tona mlijeka u toj državi - navodi Purić planove kolektiva.
Podsjećanja radi, Mljekara “Zora” je otvorena prije četiri godine u sklopu “ Mednem” programa u Crnoj Gori. Njenu izgradnju, koja je prema riječima crnogorskih čelnika koštala sedam miliona eura, finansirale su vlade Luksemburga i Crne Gore.
Mljekara je kapaciteta 40.000 litara dnevne proizvodnje, ali u njenim postrojenjima nikad nije proizvedena ni polovina predviđenih kapaciteta.

Kooperantima redovne isplate
- Svi kooperanti su isplaćeni zaključno sa julom. Preuzete količine se redovno plaćaju od prvog do desetog u mjesecu, a za avgust smo isplatili polovinu njih, dok za ostale kasnimo pet- šest dana, ali ćemo i njima brzo isplatiti obavezu. Isplata pojedinim kooperantima kasni nekoliko dana, jer nam neki partneri od 2004. godine do danas ukupno duguju 210.000 eura - kaže Purić.
DAN

No comments: