19.10.06

Nepušači u sivoj zoni

Rezultati ankete, koju je u okviru projekta “Tražite pravo na zdravo” i u saradnji sa američkom ambasadom početkom jula sprovelo Crnogorsko društvo za borbu protiv raka, pokazali su da u Beranama od 110 ispitanika 46 odsto puši, dok su 54 odsto nepušači.
Prema riječima sekretara Društva Domagoja Žarkovića, dosadašnji rezultati anketa sprovedenih u crnogorskim gradovima pokazali su da stanovnici sjevera puše manje od primoraca.
Anonimna anketa u Beranama obuhvatila je, kaže, 52 odsto muškaraca i 48 odsto žena, od kojih je 55 odsto starosti između 20 i 40 godina, dok je čak 70 odsto anketiranih imalo završenu srednju školu.
- Da je pušenje zadovoljstvo odgovorilo je 15 odsto ispitanika, dok je čak 43 odsto reklo da je zavisnost. Da pušenje treba ograničiti smatra 31 odsto anketiranih, potpuno zabraniti 38 odsto, dok 20 odsto smatra da niko nema pravo nikome da ograničava pravo na pušenje - kazao je Žarković.
Da nema nikakvih promjena od kada je donijet Zakon o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda smatra 38 odsto ispitanika, dok svega 2,5 odsto misli da je zakon dobar i da je nastupila potpuna promjena.
- Na pitanje koliko se zabrana pušenja poštuje u školama i zdravstvenim ustanovama dva odsto je odgovorilo da se potpuno poštuje, 33 odsto da se ne poštuje, a 42 odsto da se djelimično poštuje. Za primjenu zakona odgovorni su građani smatra čak 50 odsto anketiranih Beranaca, 25 odsto odgovornim smatra Ministarstvo zdravlja i Vladu, a svega pet odsto šefove i druga odgovorna lica u ustanovama i preduzećima - kazao je Žarković.
VIJESTI

No comments: