19.10.06

Asfaltna baza u Donjoj Ržanici

Ukoliko preduzeće Integral inženjering ispoštuje urađeni elaborat o ekološkoj zaštiti, koji je uradilo Ministarstvo za zaštitu životne sredine, Asfaltna baza u beranskoj Mjesnoj zajednici Donja Ržanica ubrzo će početi sa radom. Takav dogovor je postignut na javnoj raspravi koja je krajem prošle nedjelje održana u SO Berane.
Pored građana MZ Donja Ržanica, rasparvi su prisustvovali predstavnici Ministarstva za zaštitu životne sredine, Milenko Ostojić, direktor preduzeća Integral inženjering, i Vuka Golubović, gradonačelnik.
Prema riječima Nastimira Ralevića, predsjednika MZ Donja Ržanica, usmeno je dogovoreno da će podgoričko preduzeće Integral inženjering nakon ispunjenja uslova zaštite životne sredine dobiti neophodne saglasnosti od Ministarstva za početak proizvodnje.
- Direktor preduzeća, Milenko Ostojić obavezao se da će svi zahtjevi iz Elaborata biti ispoštovani, tako da očekujemo da će asfaltna baza ubrzo početi sa radom - istakao je Ralević.
On je naveo da je iz podgoričkog preduzeća najavljeno da se neće baviti samo proizvodnjom asfaltne baze, već i izradom ivičnjaka i pragova za željeznicu, a da će biti uposleno oko 50 radnika.
Podsjećanja radi, proljetos je Integral pokušao obnovu proizvodnje u Asfaltnoj bazi ali su mještani Donje Ržanice to blokirali, navodeći “da strahuju od zagađenja životne sredine “. Mještani su isticali da se u neposrednoj blizini Asfaltne baze nalaze ogledna poljoprivredna dobra, koja je prošle godine posjećivao i bivši ambasador SAD u SCG, Majkl Polt, kao i da bi njenim radom bilo ugroženo nekoliko privatnih farmi krava kooperanata beranske Mljekare “Zora”. Nakon protesta mještana radovi su obustavljeni.
Asfaltnu bazu u Beranama je osnovalo i bilo njen vlasnik preduzeće Sarajevo put iz Sarajeva krajem 80-ih godina. Usljed ratnih dešavanja na prostoru bivše SFRJ, već početkom 90-ih godina proizvodnja je prekinuta.
DAN

No comments: