4.10.05

Vujisićev rad na vagi

Bord direktora fabrike eksploziva »Polieks« sastaće se danas prvi put, nakon što je imenovao prije tri mjeseca novog izvršnog direktora, i odlučiti da li da mu produži mandat.
Početkom juna Bord je za izvršnog direktora postavio Slavka Vujisića iz Podgorice, koji posjeduje 21 odsto akcija te fabrike. Vujisić je taj posao preuzeo u trenutku dok je kipilo radničko nezadovoljstvo zbog neisplaćivanja zarada i najavljenog otpuštanja tehnološkog viška.
On je uspio da radnicima za tri mjeseca akontativno podijeli tri plate, ali su ostala velika dugovanja za devet mjeseci prije toga.
Na sjednici Borda će, kako se saznaje, biti riječi i o rješavanju problema viška radnika.
»Polieks« je formiran početkom osamdesetih godina u sklopu vojne fabrike u Vitezu i za potrebe tadašnje JNA proizvodio je veoma kvalitetne plastične ekplozive, detonatore i bombe. Nakon raspada SFRJ nastavio je da radi i danas je u vlasništvu Vojske SCG i Vlade Crne Gore. Odavno se preorijentisao na civilne programe i sada isključivo proizvodi privredne, takozvane praškaste ekplozive, prvenstveno za potrebe nikšićkih »Boksita« i rudnika »Rembas«, kao i električne detonatore.
Vujisić je akcije »Polieksa« koje su mu omogućile preuzimanje upravljanja kupio od državnih fondova i manjeg broja radnika.
Fabrika, inače, zbog povećane potražnje za njenim proizvodima na tržištu, trenutno radi s većim kapacitetima nego obično i praktično je jedini privredni kolektiv u Beranama koji ima proizvodnju, i to u kontinuitetu.
Intencija je, ipak, da se potpuno privatizuje i da broj radnika sa sadašnjih 90 bude smanjen na minimum.
REPUBLIKA

No comments: