5.10.05

Voće propada , a oni ga uvoze

Udruženje voćara Berana ukazalo je na potrebu preduzimanja dugoročnih mjera, kako velike količine voća i povrća sa ovog područja, usljed nemogućnosti plasmana, ne bi propadale. Oko 50 odsto godišnjeg roda voća na području Berana propadne zbog nepostojanja organizovanog otkupa, pogona za preradu i sušenje. Udruženje voćara je upravo zbog toga uradilo projekat za izgradnju 20 mini-sušara, sa kojim je konkurisalo kod EAR-a - istakao je predsjednik Udruženja Radoman Šćekić.
Minisušare bi bile sa godišnjim kapacitetom od pet tona. Jedna sušara je vrijedna 14 hiljada eura, a ukupna vrijednost projekta je 280 hiljada eura i ako ne prođe eventualno kod EAR-a, mi nećemo odustati od traženja donatora - kazao je Šćekić.
Predsjednik beranskog Udruženja voćara je objasnio da bi se direktni efekti tog projekta ogledali u novom načinu proizvodnje zdrave hrane orijentisane na izvoz i udvostručavanju dobiti od prerade, kada je konkretno rijeć o šljivama.
-Prema informacijama o sadašnjim cijenama sušene šljive na tržištu, smatramo da bi naši voćari ostvarili veći prihod od nje, nego od sadašnje prerade šljive u rakiju - kazao je Šćekić.
Sušare bi, kako je rekao, bile date većima proizvođačima, a oni bi osim svojih potreba, pružali usluge i drugima.
-To bi bile moderne sušare, koje za pogonsko gorivo koriste ugalj, a njega makar ima u Beranama. Sada imate samo nekoliko privatnih sušara zanemarljivih kapaciteta, kao i jedan broj primitivnih u nekim domaćinstvima. Nekada je ovaj kraj bio poznat po sušenoj šljivi, a sada se svo sušeno voće uvozi - kazao je Šćekić.
Prema njegovim riječima, sušare nijesu predviđene samo za voće, već i za povrće, kao i ljekobilje.
-Ja bih mogao da navedem primjer čovjeka kojem su prošle godine propale tone luka zbog nemogućnosti prodaje, pa i drugog povrća. Sve bi to moglo da se suši u ovim minisušarama i na taj način sačuva od propadanja. O šumskom voću i ljekobilju da i ne govorimo. Mi nemamo za Berane precizan podatak o rodu borovnice, ali sigurno se mjeri stotinama tona, a ljekobilje niko organizovano ne otkupljuje i prerađuje - rekao je Šćekić.
Predsjednik Udruženja voćara napomenuo je da je samo u posljednje dvije godine na području Berana zasađeno 80 hiljada novih sadnica voća, čiji rod od oko 400 tona godišnje se tek očekuje u narednim sezonama.
-Ako se realizuje ovaj projekat minisušara, u njima bi sve to moglo da se preradi i dobar dio pripremi za izvoz - kazao je Šćekić.
On je podsjetio da su sa tim projektom upoznali i američkog ambasadora, prilikom njegove nedavne posjete Beranama, kada je obiđeno jedno od voćarskih domaćinstava u selu Donja Ržanica.
-Upravo je to jedno od domaćinstava koje planiramo da obezbijedimo sa jednom minisušarom, za njihove, kao i za potrebe čitavog sela - rekao je Šćekić.
Udruženje voćara u Beranama formirano je prije dvije godine, i jedno je od najaktivnijih u Republici.
-Osim toga mislim da smo i najstručniji. U Upravnom odboru imamo sedam diplomiranih inženjera, što je garancija da projekte koje već realizujemo ili planiramo da realizujemo, pripremamo kvalitetno i profesionalno - rekao je Šćekić.
On je dodao da je Udruženje do sada veoma uspješno sarađivalo sa resornim Ministarstvom, opštinskom službom za poljoprivredu, USAID-om, odnosno američkom razvojnom organizacijom »CHF«, kao i međunarodnom humanitarnom pravoslavnom organizacijom »IOCC«.
REPUBLIKA

No comments: