6.10.05

Gromobran zrači, Ministarstvo ćuti

Na juče održanom sastanku Savjeta roditelja beranske Osnovne škole “Radomir Mitrović” ponovo je pokrenuto pitanje uklanjanja starog gromobrana, koji, kako je navedeno, prekomjerno zrači. Članovi Savjeta roditelja su od uprave škole zahtijevali da od nadležnih državnih institucija zatraži uklanjanje gromobrana. Inicijativa Savjeta roditelja je pokrenuta zato što su zabrinuti za zdravlje 1.200 učenika škole.
Prema saznanjima “Dana”, pojedini roditelji su se ponudili da preko prijateljskih veza pozovu u pomoć profesore sa fakulteta koji bi pomogli u rješavanju problema i uklanjanju spornog gromobrana. Potvrđujući naša saznanja, Šato Ajdarpašić, direktor škole, navodi da je na sastanku obavijestio roditelje da uprava škola nije u mogućnosti da uradi bilo šta po pitanju gromobrana.
- Ministarstvo prosvjete je obavještavano o problemu starog gromobrana i na njima je šta će dalje da preduzmu - kaže Ajdarpašić.
On dodaje da gromobran nije problem škole “Radomir Mitrović” već svih škola u Crnoj Gori koje su građene 70-ih i 80-ih godina. Ajdarpašić je naveo da razumije i zabrinutost roditelja.
- Obavijestio sam roditelje da smo u kontaktima sa Ministarstvom prosvjete i Humanitarnim organizacijama nametali to pitanje i tražili pomoć u njegovom rješavanju, ali zasad ništa od toga. Sama škola je lišena bilo kakvih mogućnosti da odgovori na ovaj problem i riješi ga- istakao je Ajdarpašić.
Odgovarajući na pitanje šta je od maja, kada je takođe na Savjetu roditelja postavljeno pitanje uklanjanja gromobrana, do danas urađeno po tom pitanju, Ajdarpašić je odgovorio:
- Po mišljenju stručnjaka, bolje je da gromobrani,takvi kakvi su, ostanu nego da ih nestručno lice samoinicijativno uklanja. Ja još jednom upućujem apel nadležnim državnim institicijama da na adekvatan način reaguju i otklone problem sa gromobranom - zaključio je Ajdarpašić.
Inače, “Dan” je i u maju pisao o problemu gromobrana na O.Š. “Radomir Mitrović”. Tada su i građani naselja u okolini škole izražavali strahovanja da nijesu samo učenici i zaposleni u školi izloženi radioaktivnom zračenju, već i stanovništvo okolinih naselja. Predsjednik Savjeta roditelja O.Š. “ Radomir Mitrović”, dr Senka Labudović je tada saopštila da je na sastanku Savjeta predlagala da se, ako nema drugih mogućnosti za uklanjanje gromobrana, zaposlenima odbija novac od plate, kako bi se gromobran skinuo sa školske zgrade i time prestalo njegovo zračenje. I tada je konstatovano da uklanjanje gromobrana mogu da izvrše samo stručnjaci Instituta Vinča.
DAN

1 comment:

Unknown said...

Vous avez un blog tr?s agréable et je l'aime, je vais placer un lien de retour ? lui dans un de mon blogs qui égale votre contenu. Il peut prendre quelques jours mais je ferai besure pour poster un nouveau commentaire avec le lien arri?re.

Merci pour est un bon blogger.