4.10.05

U Beranama ljeta kao da nije bilo

Prema zvaničnim podacima Turističke organizacije, Berane je od prvog januara do 31. avgusta posjetilo 1.117 gostiju, od čega 160 stranaca. Računajući 478 noćenja koja su ostvarili stranci ukupno je ostvareno 3.174 noćenja. O kakvoj se sezoni radi najbolje govori poređenje sa, ne baš zavidnom, 2001. godinom, kada je Berane posjetilo 5.239 turista, koji su ostvarili 70.779 noćenja.
Po riječima Dragana Mitrovića, v.d. direktora Turističke organizacije, sezone praktično nije ni bilo i ta ocjena se odnosi kako na ljetnju, tako i na zimsku turističku sezonu. Razlog za takvo loše stanje Mitrović vidi u pokidanim vezama sa inostranstvom, slabim marketinškim radom turističkih radnika i da proces privatizacije HTP-a Berane, koji je nosilac turizma, nije dao rezultate.
- Svi turistički potencijali u Beranama su privatizovani. Hotel “Berane”, sa 96 ležajeva, hotel “S” sa 15, i Motel “Buče” sa osam ležajeva se nalaze u privatnom vlasništvu. Bilo je za očekivati da će privatnici uraditi više na poboljšanju ponude, kao i marketinga, ali je to izostalo. Vlasnici turističkih potencijala treba da pronađu svoj interes da kao svoj servis iskoriste Turističku organizaciju, a mi ćemo raditi na stvaranju turističke ponude, koja će privući tiriste u Berane. Da bi ostvarili cilj promotera turizma, neophodno je i da ostvarimo sredstva od obveznika članskog doprinosa, koji treba da shvate da će im se doprinos kroz naš rad i vratiti - naglasio je Mitrović.
Prema njegovim riječima, Berane ima izgrađene sportske terene koji mogu zadovoljiti sve kriterijume za pripreme sportskih ekipa, očuvanu zdravu sredinu za razvoj seoskog turizma, čime bi mogla biti kompletirana turistička ponuda, za sve ukuse. Navodeći da je ta opština bogata sa kulturno-istorijskim spomenicima, Mitrović podsjeća na manastire Đurđevi stupovi, Šudikova i Kaludra, kao i nedavno restaurirana džamija u Petnjici, koja je jedna od najstarijih u Crnoj Gori. Uz veliki broj kulturnih manifestacija i gostoljubivost građana, navodi on, Berane ima sve preduslove da ima uspješne turističke sezone. Samo ostaje da se ozbiljno priđe valorizovanju tih preduslova.

Ozbiljnije se pozabaviti uslugom
- Planinski vijenci Bjelasice, sa pet jezera, Cmiljevice, Mokre, Komova, neshvatljivo je da ne budu turistički valorizovani. Takođe, kanjon rijeke Lim, sa Tifranskom klisurom, pogodnom za rafting, nijesu ni počeli da se valorizuju. Pored Ibarske magistrale, koja prolazi kroz Berane, željeznica je na 30 kilometara udaljenosti, a u planu je i aktiviranje aerodroma, pa ostaje da se ozbiljnije pozabavimo uslugom- istakao je Mitrović.
DAN

No comments: