4.10.05

Šampionka iz Rožaja

Na drugoj regionalnoj izložbi priplodne stoke “Polimlje 2005”, održanoj juče u Beranama, za šampionsko grlo izabrana je krava Džabira Taraniša iz Rožaja. Vlasnik šampionskog grla je nagrađen sa 250 eura, peharom i diplomom.
U kategoriji krava simentalske rase za šampionsko je proglašeno grlo Radoša Mališića iz Bijelog Polja, u kategoriji krava smeđe rase najbolje je grlo Esad Bučana, takođe iz Bijelog Polja, dok je za šampionsko grlo u kategoriji holštajn frizijske rase proglašena krava Milosava Osmajlića iz Berana. Vlasnici šampionskih grla su nagrađeni sa po 200 eura i diplomom.
Za najbolju priplodnu junicu proglašeno je grlo Poljke Bajić iz Berana, a vlasnica je nagrađena novčano, peharom i diplomom.
Ilija Marković, sekretar Sekretarijata za poljoprivredu u SO Berane, naglasio je da je cilj izložbe povećanje broja priplodne stoke, kako u regionu tako i u čitavoj Crnoj Gori. Marković je predočio ideju o formiranju Reprocentra za priplodnu stoku na sjeveru Republike.
Predsjednik Komisije za izbor najbolje stoke prof. dr Georgi Antov, sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, istakao je izvanredan kvalitet prikazane stoke, dodavši da je komisija razočarana kvalitetom podmlatka simentalske rase. On je naglasio da je najbolji kvalitet ovaca u Crnoj Gori upravo u polimskom regionu i da zato od sedam kolekcija ovaca nije izabrano najbolje stado. Inače, na jučerašnjoj izložbi učestvovalo je 64 grla krava i sedam kolekcija ovaca iz Plava, Andrijevice, Bijelog Polja, Rožaja i Berana. Organizatori izložbe su Biotehnički institut iz Podgorice i Službe za selekciju stoke, a pokrovitelj Ministarstvo poljoprivrede.
DAN

No comments: