24.3.06

Umjesto plata dobili prehladu

Zaposleni u hotelsko-turističkom preduzeću Berane, nakon provedene noći ispred zgrade Vlade, vratili su se juče u svoj grad bez dogovora o isplati zaostalih zarada i ostalih potraživanja. Njih 67 zahtijeva četrnaest plata, uplatu doprinosa i povezivanje radnog staža za 21 mjesec te kvalitetno urađen socijalni program.
Ispred Vladinog zdanja su prestajali od srijede ujutro do 19 sati juče, čekajući da ih crnogorski premijer Milo Đukanović primi na razgovor. On, međutim, nije našao za shodno da popriča sa predstavnicima zaposlenih o problemima u beranskoj turističkoj kompaniji.
Predsjednik Sindikata HTP-a Radmila Osmajlić kaže da se radnici loše osjećaju, s obzirom na to da su prenoćili na vjetru i kiši i da su umjesto plata dobili samo prehladu.
- O daljim aktivnostima ćemo se dogovoriti danas. Zaposleni su ogorčeni i pominjali su da će zapaliti hotele - rekla je Osmajlićeva.
Beranci su ogorčeni odnosom vlasti prema njima. Radnici kažu da su jedva pregurali noć, uz par ćebadi, priču, sjećanja na dane kada su radili i mogli da prehrane porodicu... Obišla ih je starica, koja živi u zgradi preko puta Vlade. Kafa kojom ih je poslužila “pala” im je kao pečenje.
Radnici HTP Berane su protestovali ispred Vlade sredinom februara i prošle sedmice, kada je na sastanku sa ministrom turizma Predragom Nenezićem i njegovim pomoćnikom Nebojšom Popovićem dogovoreno da se na žiro račun preduzeća uplati oko 30 hiljada eura. Od novca, koji HTP-u duguju pojedine firme, zaposleni bi dobili tri do četiri plate.
U Ministarstvu turizma kažu da nijesu mogli izvršiti uplatu, jer je žiro račun te kompanije blokiran.
HTP Berane je privatizovano 2003. godine, kada je većinski paket akcija otkupilo preduzeće Euroturist GMBH. Za tri godine je turistička kompanija dovedena do potpunog rasula i prezadužennja, a banke, zbog neizmirenih kredita odobrenih novim vlasnicima, oduzimaju objekte.
DAN

1 comment:

Anonymous said...

Vi Beranci ste velike ovce .Zanima me koga krivite za sve probleme koje imate sa LOPOVOM Djukanovicem? Zasto se svi, koji niste placeni a radite ,ne udruzite i naterate tog LOPOVA da vas tretira kao ljudska bica? Jeste li kukavice? Kada LOPOV nesto trazi od vas, vi dajete ,slepo.Nadam se da niste tolike budale da date LOPOVU svoj "glas" za "odcepljenje".Ako to ucinite postacete Albanci!!!!