21.4.05

Crna hronika: Narkomanija

Narkomanija kao pošast savremenog doba nije zaobišla ni Crnu Goru. Čak i sredine poput Berana nijesu imune na to. Čak na beranskim ulicama, praktično nema takozvanih lakih droga već preovladava »prljavi« heroin, kome beranski narkodileri dodaju i pomalo šećera u prahu. Za »gospodsku« klijentelu ima u Beranama se može naći i kokain. Evidencije narkomana nema, izuzev policijskog internog spiska, koji, naravno, nije potpun. Policija je nedavno uhvatila pet beranskih narkodilera, ali je, bez pomoći zdravstvenih ustanova i centara za socijalni rad, praktično, nemoćna da se sama suprostavi tom zlu.
U Beranama je za samo tri mjeseca »palo« pet narkodilera – saopšteno je u Odjeljenju za borbu protiv droge beranskog Centra bezbjednosti. Svi oni su, kako navodi policija, privedeni pravdi i čekaju na suđenje u Višem sudu u Bijelom Polju.
-Broj i narkodilera i narkomana ima tendenciju porasta, ali se mi trudimo da odgovorimo tom izazovu - kazao je jedan od službenika tog odjeljenja.
On je rekao da je borba protiv narkomanije posao u koji treba da se uključe i mnoge druge institucije, počevši od zdravstvenih ustanova i centara za socijalni rad.
-Niko od njih, osim nas, nema, vjerujte, evidenciju narkomana u gradu. Spisak koji mi imamo je samo za našu internu upotrebu. Ali, ako je Berane označeno kao sredina gdje je narkomanija u porastu, onda bi trebalo da se formira neki tim na nivou opštine koji bi se organizovano borio protiv tog zla, kako se ne bi sve svodilo na rad policije - ocijenio je taj službenik.
Prema njegovim mišljenju, »uživaoci« nijesu problem policije već čitavog društva.
-To je bolest i njima je mjesto u bolnicama i specijalizovanim ustanovama za liječenje, kojih, na žalost, u Crnoj Gori nema, a naše je da narkodilere smještamo tamo gdje treba – u zatvor, što i činimo - rekao je on.
Govoreći o teškoćama sa kojima se suočavaju inspektori za borbu protiv droge, on je naveo da narkodileri često na ulici, bježeći, gutaju paketiće, nakon čega, nerijetko, završavaju na infuziji.
- Narkodiler oči na oči jednostavno proguta paket s drogom radi uništavanja dokaza. Onda trči i uzima sredstva za čišćenje stomaka, a nerijetko, ako paket pukne, završi na infuziji. Samo je pitanje kada će neko od njih da na taj način stradati kada naleti na čistiju drogu - kazao je sagovornik Republike.
On je dodao da je na ulicama Berana u prometu najčešće prljavi heroin koji se prodaje u takozvanim »polutkama« (pola grama) po cijeni od 10 do 15 eura.
- Ako izuzmemo drogu koja je u tranzitu sa Kosova, heroin koji se prodaje na ulicama Berana najčešće stiže iz Podgorice i u posljednje vrijeme iz Beograda. Izuzetno je prljav. Neki od prepredovaca koje smo hapsili svjedočili su da su i na tako prljav heroin i sami dodavali određenu količinu šećera u prahu - ispričao je taj službenik.
Heroin se i dalje koristi ušmrkavanjem i policija nema podatke da neko od beranskih narkomana to radi intravenozno.
- O preciznom broju narkomana je nezahvalno govoriti i mi ne možemo saopštiti operativne podatke. Možemo reći da je procesuiranih oko 23 – 24 slučaja, ali se operativnim saznanjima i množenjem dolazi do neke mnogo 'tamnije' brojke, koja je za ovaj mali grad zaista prevelika. Sreća je samo da je ovo siromašna sredina, inače bi bilo i više - rekao je on.
Prema podacima koje Odjeljenje za borbu protiv droge CB Berane saopštava, prošle godine je zaplijenjeno 218,5 grama heroina i samo 21 jedan gram marihuane. Uprkos činjenici da se Beranci povezuju sa švercom kokaina, ta droga do sada nije zaplijenjena na beranskim ulicama.
-To ne znači da nema i onih koji je konzumiraju. Ali to je skuplja i ako bi se moglo reći 'gospodskija' droga. Ipak, zabrinjavajuće je da je heroin, kao takođe teška droga, odavno potpuno potisnuo lake droge - kazao je on.
Ne računajući posljednje slučajeve, beranska policija je u prošloj godini podnijela 14 krivičnih prijava protiv isto toliko osoba zbog preprodaje narkotika. U gradu na Limu neki od kafića odavno su prepoznati kao mjesta okupljanja narkomana i narkodilera, ali kako primjećuje naš sagovornik, do sada ni jednom od njih nije oduzeta dozvola za rad.

2 comments:

  1. Anonymous21.4.05

    Eh, a do prije petnaestak godina gotovo da nijesmo ni znali šta je narkomanija. Tada su se drogirali tamo neki sa rok postera. Jebi ga.

    ReplyDelete
  2. CAZAS-a počela kampanju za borbu protiv bolesti zavisnosti u Beranama
    Znanjem protiv droge
    BERANE - Beranska podružnica CAZAS-a počela je juče kampanju za borbu protiv bolesti zavisnosti pod nazivom »Znanjem u srećniju budućnost«.
    Kampanja predviđa održavanje treninga i predavanja u svim gradskim osnovnim i srednjim školama i trajaće do kraja školske godine. Njome će, kako je najavljeno, biti obuhvaćeno oko četiri hiljade mladih.
    Prvi treninzi juče su počeli u Gimnaziji »Panto Mališić«, a predavanjima je, tokom prošle sedmice, prethodila izrada brošura, priručnika i postera koji će se koristiti za vrijeme kampanje.
    Pokrovitelj CAZAS-ovog projekta »Znanjem u srećniju budućnost« je humanitarna organizacija »Karitas Luksemburg«.
    Precizan broj narkomana u Beranama nije utvrđen, ali je iz policije nedavno saopšteno da je taj broj prilično 'mračan', da je grad označen kao sredina visokog rizika, i da mladi u Beranama, uglavnom, 'preskaču' lake droge, i koriste heroin.
    Tokom prošle godine na ulicama Berana zaplijenjeno je oko 200 grama heroina, koji se u 'polutkama' (pakovanjima od pola grama) prodaje po cijeni od 15 do 20 eura. Beranski inspektori za borbu protiv droge su u prošloj godini podnijeli 14 prijava protiv isto toliko osoba zbog prodaje narkotika.

    ReplyDelete